2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÁthelyeznék a szovjet emlékművet Pásztón

Áthelyeznék a szovjet emlékművet Pásztón

Áthelyeznék a köztemetőbe a város egyik legforgalmasabb helyén álló szovjet emlékművet Pásztón, de az önkormányzat ehhez még nem kapott engedélyt az orosz nagykövetségtől - mondta az MTI-nek kedden a város polgármestere. Sisák Imrét azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy a Magyarok Világszövetségének helyi szervezete csütörtökön tüntetést tart az emlékmű eltávolítását követelve.

emlekmuegy

A független polgármester közölte: a képviselő-testület még 2009-ben döntött arról, hogy elbontják, és a városi köztemetőben építik újjá a Csillag téri emlékművet. Az áthelyezést az új emlékműről készült tervek alapján kezdeményezték a Hadisírgondozó Irodánál.

A megkeresésre kapott válaszból kiderült: a budapesti Orosz Konföderáció nyilvántartása szerint az emlékmű alatt 26 szovjet katona nyugszik, így az áthelyezés érdemi megfontolásához az önkormányzatnak nyilatkoznia kellene a katonák földi maradványainak exhumálásáról és méltó áttemetéséről - mondta Sisák Imre.

Hozzátette: az építésvezető elmondása szerint nem nyugszik szovjet katona az emlékmű alatt, ugyanis az eredeti szovjet emlékművet 1956-ban megrongálták, majd le is bontották. Az új emlékmű már a térnek egy másik pontján épült meg 1970-ben, és oda nem temettek szovjet katonákat.

Az ügyben a polgármester május 9-én írt levelet az orosz nagykövetnek, kérve, járuljon hozzá az emlékmű áthelyezéséhez. Erre a levélre még nem érkezett válasz. A polgármester elmondta, ha megkapják az engedélyt, akkor az önkormányzatnak kell majd gondoskodnia az áthelyezés anyagi fedezetéről.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-10-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite