2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
ItthonPapandreu: Athén nem pénzt akar, hanem reformokat

Papandreu: Athén nem pénzt akar, hanem reformokat


A válságkezelés tapasztalatairól tárgyalt Budapesten a görög miniszterelnök. Bajnai Gordon szerint az Európai Uniónak segítenie kell Görögországot a válság leküzdésében. Jeorjiosz Papandreu Orbán Viktorral is találkozott. A görög kormányfő azt mondta, hogy országa nem segélyt, hanem kedvező hitelt kér. Közben Athénban folytatódtak a megszorítások elleni tüntetések.


Athénban ezúttal többszáz ápolónő vonult az utcára. A hetek óta tartó sztrájkhullám most az egészségügyi minisztérium előtt folytatódott A kormány megszorításai ellen tüntettek.


Eközben a görög miniszterelnök Budapesten azt mondta, hogy idén 4 százalékkal mindenképpen csökkenteni kell országa költségvetési hiányát, ehhez viszont szükség van az Unió segítségére.
A súlyos adósságválsággal küzdő Görögország vezetője hangsúlyozta: az euróövezet tagjaként Görögország nem fordul a Nemzetközi Valutalaphoz (IMF), mint Magyarország, hanem a piacon kíván forrást szerezni, hogy végrehajthassa reformprogramját, európai partnereitől pedig azt kéri, hogy szükség esetén segítsenek a más országokhoz hasonló hitelfeltételek megteremtésében. "Nem ingyen pénzt akarunk mi, hanem kedvező hiteleket szeretnénk később pedig egy Európai Valutaalap létrehozását, amely segíthet a bajbajutott tagállamoknak" - mondta a görög kormányfő Budapesten.


A magyar miniszterelnök szerint Európa nem hagyhatja cserben az athéni kormányt. Görögországnak szüksége van a támogatásra és a szolidarításra azért, hogy legyen ideje végigcsinálnia mindazt, amire Magyarországnak is adatott idő, amivel kilábalhat ebből a válságból - közölte Bajani Gordon miniszterelnök.


Görögországban az ÁFA-emelés miatt minden drágább lett. Emelték a benzin különadóját és befagyasztották az állami nyugdíjakat. A közalkalmazottak prémiumot nem kaphatnak és nem kapnak ezentúl utazási költségtérítést. Görögországnak a jövőhónapban 20 milliárd dollárnyi adósága jár le.

 

2010-03-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite