2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
ItthonA Tisza egyik legnagyobb árhullámát várják Szolnoknál

A Tisza egyik legnagyobb árhullámát várják Szolnoknál


A vízállás vasárnap reggel a Közép-Tiszán Kisköre-alsónál 884, Szolnoknál 883 centiméter volt, mindkét mérőhelyen több mint 80 centiméterrel haladta meg a harmadfokú készültséghez rendelt szintet - mondta Békési István.


A vásárosnaményi tetőzésből következtetve Szolnoknál június 14-én vagy 15-én 940 és 980 centiméter közötti vízállással számolnak. Ezt az előrejelzést a tokaji tetőzés után tovább pontosítják. Eddig a Tisza rekordvízállása 1041 centiméter volt 2000 áprilisában.
A Zagyván a reggeli mérések apadást mutatnak, bár Jászteleknél még mindig jóval 5 méter felett van a vízszint.


Békési István emlékeztetett rá, hogy a kormány pénteken 21 órától veszélyhelyzetet hirdetett Jász-Nagykun-Szolnok megye teljes területére.
Az igazgatóság összes, 630 kilométeres árvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Ebből rendkívüli készültséget 100 kilométeren, a Zagyva jobb és bal partján, az Újszász és Jászberény közötti szakaszon tartanak fenn.


A Zagyva mentén több helyen nyomópadka-építés és bordás megtámasztás folyik, a zagyvarékasi hídnál nyúlgátat építenek, míg Szolnok belterületén a Zagyva bal parti támfalát megerősítették. A Tiszán a régi Bivaly-tói töltést megbontják mintegy 400 méteren, hogy az árhullám levezetését meggyorsítsák, a beavatkozástól Szolnok térségében árapasztó hatást várnak.


Megkezdték a felkészülést az árvízi védekezésre Lakitelek és Tiszakécske területén is.
Az elmúlt 24 órában 1200-nál többen védekeztek a gátakon, több mint 140 ezer homokzsákot használtak fel, az idáig beépített homok mennyisége meghaladja a 3100 köbmétert.
A töltések mentén fakadóvíz 133 kilométer hosszon jelentkezik, csurgást 107 helyen észleltek.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2010-06-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite