2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA tizedik haluskafesztivált rendezik Vanyarcon

A tizedik haluskafesztivált rendezik Vanyarcon


Tizedik alkalommal rendezik meg a haluskafesztivált szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon; a főzőversennyel egybekötött jubileumi rendezvényen a vanyarci lakodalmast is bemutatják a fellépő csoportok - tájékoztatta az MTI-t a szervező Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete elnöke csütörtökön.

haluska


Nedeliczki Teréz elmondta: a főzőversenyen idén 23 csapat indul Nógrád és Pest megyéből, valamint Szlovákiából. Vanyarcra érkezik a Besztercebányai Haluskás Egyesület is, ők szervezik a szlovákiai Terhelyben a haluskafőző és -evő világbajnokságot.


A szervező hangsúlyozta: mivel ez hagyományőrző rendezvény, a zsűri elsősorban a káposztás és túrós haluskát értékeli (előbbi lehet édes vagy savanyú, utóbbi juh- vagy tehéntúrós), de külön díjazhatja a hagyományostól eltérő ételeket. Majdnem negyven féle ízesítésű haluska készült már a vanyarci fesztiválokon, nyert például különdíjat lecsós, vadpörköltes vagy mákos haluska is.


Sztrapacskaként is emlegetjük a haluskát, amelynek alapanyaga reszelt krumpli, liszt és só - magyarázta Nedeliczki Teréz, hozzátéve: a vendégek különbséget tehetnek majd a magyar és a szlovák haluska között. A besztercebányaiak az íróhoz hasonló "zsinscsicából" is hozzátesznek, amikor beleforgatják a tésztát a juhtúróba, ettől az ő haluskájuknak krémesebb az állaga.
A vanyarci haluskafesztiválon évről évre vendégül látnak egy szlovák régiót, az idei vendég az ecseri szlovák régió lesz, őket a Csömöri Furmicska Néptáncegyesület képviseli.


Lesz a szombati programban haluskaevő verseny, várják a Haluska nevűek jelentkezését és bárki benevezhet haluskás versek, rigmusok elmondására. A fellépők - többek között a Muzsla Néptáncegyüttes vagy a Kóborzengő Zenekar - színpadra viszik a vanyarci lakodalmast, lesz menyasszonytánc, menyecsketánc és össztánc is.


Nedeliczki Teréz elmondta: a jubileumot azzal is megünneplik, hogy képeskönyvet készítenek az eddigi fesztiválokból, sok-sok fényképpel, receptekkel, rigmusokkal. A kiadványra pályáznak majd, és azt már kézbe vehetik a jövő évi fesztivál vendégei.


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-09-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite