2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonÁtlag 70 ezer forinttal keresnek többet a képviselők az egykulcsos adó miatt

Átlag 70 ezer forinttal keresnek többet a képviselők az egykulcsos adó miatt


Több poszt mellett akár háromszázezer forinttal is több pénzt jelenthet az adóváltozás. Jól jártak az egykulcsos adó bevezetésével az országgyűlési képviselők, családi állapotuktól és bizottsági helyüktől függően átlagosan hetvenezer forinttal visznek haza többet - derül ki a Népszabadságból.

forintegy


A kiemelkedően magas képviselői bevételek esetén (polgármesteri poszt, bizottsági helyek, országgyűlési és fővárosi képviselőség egyszerre) akár háromszázezer forint pluszt is jelenthet az adóváltozás. Az Országgyűlés 2010 novemberében fogadta el az egykulcsos rendszert: a Fidesz és a KDNP képviselői, valamint Molnár Oszkár és Ivády Gábor független képviselők támogatták; az MSZP, az LMP és a Jobbik ellene voksolt.


Az LMP-s képviselők a párt közös kasszájába fizetik vissza az adóváltozás miatti növekményösszeget, de vizsgálják annak lehetőségét is, hogy egyszerűen a teljes nettó bér egy bizonyos százalékát, a szóban forgó növekményrésszel azonos összeget fizessenek be. A szocialistáknál nincs általános gyakorlat, mindenki egyénileg dönti el, mire fordítja a pluszbevételt. Az MSZP illetékesei szerint a többség közösségi célokra költi az extra pénzt, a borsodi képviselőik például átlagosan negyven-ötvenezer forint erejéig jótékonykodnak belőle. A Jobbikban sincs testületi döntés a növekmény felhasználásáról, de a politikusok rendszeresen adakoznak fizetésükből. A Demokratikus Koalíció politikusai január 1-jétől javadalmazásuk 15 százalékát pártműködési és jótékonysági célokra adják le.


A lap szerette volna megtudni a Fidesz álláspontját is az ügyben, de a kormánypárti frakció csak a szezonnyitó frakcióülés után tud érdemben válaszolni a képviselői juttatásokra vonatkozó kérdésekre.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite