2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA tornasor végén az ingatlanárak Nógrád megyében

A tornasor végén az ingatlanárak Nógrád megyében


Nógrád megyében több gazdasági mutató is javult, kedvezőbbé váltak a lakásépítések, de a térség ingatlanpiaca még mindig le van maradva az ország többi részétől - olvasható az Ingatlannet.hu Nógrád24.hu számára készített elemzésében.


A sereghajtó


Nógrád megye ingatlanpiacát akár úgy is jellemezhetnénk, mint a mélyen alvó embert, aki a környezete zajongására, változására sem ébred fel. Míg az ország többi részén megindult az ingatlanpiaci bővülés 2014 végén - 2015 elején, addig a nógrádiaknál stagnál a piac. Hiába az 5 %-os áfakulcs a lakásépítésekre, hiába a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, hiába az egy év alatt 15,55 %-kal megemelkedett nettó átlagkereset a megyében. Emellett, habár a munkanélküliségi ráta magas, 2013 óta jelentősen csökkent Nógrád megyében, melynek további üzemanyagot kellett volna adnia az ingatlanpiaci növekedéshez. Ennek ellenére mindez nem volt elegendő ahhoz, hogy fellendüljön az ingatlanpiac.


A lakásépítések száma is elenyésző, a 2016-os évben mindösszesen 24 lakás épült itt, amely 0,24 %-át teszi ki a teljes 2016-os országos értéknek. Az árakat tekintve is a sor végén kullog a Nógrád megyei piac, ami alapvetően a vevőknek kedvező, hiszen itt juthatnak hozzá a legolcsóbban új otthonukhoz az egész országban. A megyei átlagos négyzetméterár a 2010-es évek elején csökkenésbe kezdett, mely 2014 végén mondhatni megállt. 2015 elején a lakóingatlanokra együttesen 81 ezer Ft/m2 átlagár volt jellemző, mely összeg a mai napig ezen érték körül mozog Nógrád megyében.

terkepingatlannetnograd


Akad egy-két kivétel


A megyei átlagár változatlansága mellett, közelebbről vizsgálódva találhatunk olyan településeket, melyek kilógnak a trendből. Hat nagyobb város statisztikáit néztük meg, köztük Salgótarján, Rétság, Balassagyarmat, Szécsény, Bátonyterenye és Pásztó. Szécsényben az árak a megyei átlagár alatt mozogtak idén, azonban augusztusban beérték azt. Pásztón a tavalyi év volt izgalmasabb az ármozgások tekintetében, idén mindösszesen 4,38 %-kal nőttek eddig az árak. A rétsági ingatlanpiacon a 2017-es év egy nagy árugrást hozott, amely vélhetően a kereslet csökkenéséből eredeztethető. Ez utóbbi két településen a megyei átlagárnál 42 illetve 9 %-kal magasabb négyzetméterárakon hirdetnek ingatlanokat.


Bátonyterenyén a megyei trendnek megfelelő árakon kínált lakóingatlanokkal találkozhatunk, augusztusban egész pontosan 79.297 Ft/m2 átlagáron. Balassagyarmaton viszont egyértelműen fejlődő ingatlanpiacot találunk. Az elmúlt két évben közel 20 %-kal emelkedtek az árak, jelenleg egy négyzetméternyi lakóingatlant átlagosan 155 ezer Ft-ért árulnak ebben a városban.


Salgótarjánban is olcsón vehetünk ingatlant


A nógrádi megyeszékhelyen értékesítésre szánt lakóingatlanok átlag négyzetméterára 2015, 2016 és 2017-ben egyaránt egy stagnáló tendenciát mutatott, eltérések csak az egyes lakóingatlan típusok között figyelhető meg.


A Salgótarjánban eladó családi házak piacán 2015 óta egy nagyon lassú és mérsékelt árcsökkenés történt, ezzel szemben a panellakások átlag m2 ára idén meghaladta a 90 ezer forintot is. A téglalakások árai viszont ingadoztak az elmúlt években.

terkepingatlannetnograd1


Az év hátralevő részében nem várható már hirtelen bővülés a Nógrád megyei ingatlanpiacon, úgy tűnik továbbra is az ország legalacsonyabb árait felvonultató megye marad. Indulólöketet Salgótarján adhatna, a kérdés az, hogy a nógrádi megyeközpont meddig várat még magára.


Forrás: Ingatlannet.hu

2017-09-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite