2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA továbbtanulási felmérés eredményei Salgótarjánban

A továbbtanulási felmérés eredményei Salgótarjánban

A 11. évfolyamos salgótarjáni diákok továbbtanulási terveiről készített online felmérést az elmúlt hetekben Salgótarján polgármesteri hivatala. A kérdőívet 436 olyan gimnáziumi és szakközépiskolai tanuló töltötte ki, akinek hamarosan az egész életét meghatározó döntések sorát kell meghoznia. Hol, mit és milyen formában lenne a legjobb tanulni? És mi kellene ahhoz, hogy minél több fiatal maradjon itthon? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a kérdőív.

tovabbtanulasi

Bár a felmérés során nem minden diák válaszolt a feltett kérdésekre, a minta mégis elég nagy volt ahhoz, hogy a beérkezett válaszok alapján az önkormányzat szakemberei és a pedagógusok részletes képet kapjanak a város fiatal lakóinak terveiről. Hamarosan egy teljes tanulmány is készül az adatokból, az viszont már az első ránézésre kiolvasható belőlük, hogy a 11. évfolyamos salgótarjáni diákok szinte mindegyike tervezi a továbbtanulást és mindössze kb. 6 százalékuk állna inkább munkába a középiskola elvégzése után. Nagyjából minden tizenhárom továbbtanulást tervező diákból egy viszont külföldön képzeli el a jövőjét.

A kérdőív tematikája kapcsolódott ahhoz a munkafolyamathoz, ami a salgótarjáni felsőfokú oktatás újraindítását célozza, ezért a tervezett műszaki képzéssel és az előkészítő tanfolyammal kapcsolatos kérdések is szerepeltek benne. A beküldött válaszokból kiolvasható, hogy a diákok elsősorban anyagi megfontolások miatt döntenének a helyi iskola mellett és 80 százalékuk a duális képzést választaná, ami a szakmai gyakorlaton kívül némi pénzt és akár állásajánlatot is jelenthetne a számukra. Arányaiban legtöbben műszaki és gazdasági területen szeretnének tanulni (25-25% körül), a társadalomtudományok iránt a diákok ötöde mutatott érdeklődést. Az adatok szerint minden négy tanulóból három úgy vélekedik, hogy egy felsőfokú műszaki végzettség előnyösen befolyásolná a karrierjét akkor is, ha Salgótarjánban vagy környékén vállalna munkát. Ez visszaigazolta az önkormányzat célkitűzését, amikor ilyen jellegű képzések elindítását kezdeményezte.

 

Forrás: Salgotarjan.hu/ Nógrád24

 

 

2015-06-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite