2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÁttörés a szlovák-magyar kapcsolatokban

Áttörés a szlovák-magyar kapcsolatokban


Szlovák_Magyar zászlóMárcius 2-3-án Szécsényben ülésezett a Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság. A két ország tizennegyedik ilyen jellegű egyeztetésén a témák között szerepelt az együttműködési lehetőségek vizsgálata a gazdaság- és a turizmusfejlesztés, a közlekedés, a környezetvédelem és a kultúra területén. Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere a szlovák-magyar együttműködés egyik tökéletes példáját, a Novohrad-Nógrád Geoparkot mutatta be a Bizottságnak.


Az eseményen részt vevő magyar delegációt a Bizottság magyar tagozatának alelnöke, dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára vezette. A szlovák delegációt pedig Maroš Žilinka úr, a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának államtitkára, a Bizottság szlovák tagozatának elnöke. A Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság célja a helyi és területi önkormányzatok és közigazgatási szervek közötti határ menti együttműködések segítése, az információcsere, a jószomszédi kapcsolatok erősítése, ösztönzése és továbbfejlesztése. A Bizottság évente kétszer tart ülést, az eddigi eredményes együttműködés során számtalan országainkat, illetve a határtérséget érintő téma megbeszélésére került sor.
Most, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban tartott találkozón is mindannyiunk életét nagyban meghatározó kérdésekre keresték közösen a választ: hogyan tovább a határon átnyúló közösségi közlekedés fejlesztésével? Mik a további feladatok a tömegközlekedés átjárhatósága és az infrastruktúra fejlesztések kapcsán? Mit tehetnek a turizmus ágazatának erősítéséért, hogyan aknázhatnák ki a szlovák-magyar határterület kulturális értékeit méginkább?


A napirendi pontok tárgyalása során számos ponton találkoztak az érdekek. A két szomszédos ország közötti együttműködés tekintetében fontos a határ menti kapcsolatok ápolása, ezért a Vegyes Bizottság megvitatta Szécsény városának együttműködését testvérvárosaival. Az Európai Unióban a magyar és szlovák határ menti települések élen járnak Európai Területi Társulás létrehozásában és működtetésében. A gyakorlati együttműködés példájaként bemutatkozott a Bizottság előtt a 2010. december 16-án alakult Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC), amelyet három magyarországi (Tata, Dél-Komárom, Kisbér) és három szlovákiai (Észak-Komárom, Gúta, Ógyalla) város hozott létre. A Bizottság áttekintette a magyar-szlovák közlekedési állapotok aktuális helyzetét, a határátmenetek számát, sűrűségét, és a határt átszelő járatokat, emellett megvitatta a magyar és szlovák javaslatokat és elképzeléseket a vonatkozó fejlesztési lehetőségekről. A Bizottság kiemelten foglalkozott a határon átívelő autóbusz közlekedés kérdésével is. Mindezek mellett a napirendjen szerepelt az Ipoly-hidak kérdése, a Komárom és Komárno közötti új közúti határhíd építésének kérdése, a szlovák területen haladó gyorsforgalmi utak határon túli kapcsolódásának kérdése, valamint a Sátoraljaújhely - Kisújhely közötti kishatár problémája is.
A határon átívelő együttműködést példázva Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere bemutatta a delegáltaknak a Novohrad-Nógrád Geoparkot.


Mint ismeretes, a Novohrad-Nógrád Geopark tavaly tavasszal nyerte el az Unesco Európai- és Globális Geopark címét. Ezzel világhírnévre tett szert a Geoparkot alkotó 63 magyar és 28 dél-szlovákiai település, ugyanakkor nagy feladat előtt is állnak. A címet meg kell őrizniük és ki kell aknázniuk a benne rejlő lehetőségeket. A Geopark ugyanis nem egy tájvédelmi körzethez vagy nemzeti parkhoz hasonló területegység, hanem egy térségfejlesztési stratégia, amely mentén az érintett települések, rajtuk keresztül pedig a régió és a két szomszédos ország, gazdasági-kulturális fejlődése valósítható meg.


- A Novohrad-Nógrád Geopark a világ első, országhatárokon átnyúló geoparkja, amely egyúttal Szlovákia és Magyarország első, nemzetközileg is elismert geoparkja - mondta Székyné dr. Sztrémi Melinda, majd kiemelte azt a példaértékű együttműködést, amelyet a határ két oldalán élők tanúsítanak a program kapcsán. Hangsúlyozta azt is: a Salgótarján, Szécsény, Fülek, Losonc, Besztercebánya városok által fémjelzett térségben szoros együttműködés jellemző minden tekintetben. A Novohrad-Nógrád Geopark pedig az Európai Unió egyik leghangsúlyosabb célkitűzésével, a határ-menti régiók lehető legszorosabb összekapcsolásának megvalósításával jött létre - fogalmazott. A városvezető a jövővel kapcsolatosan elmondta, hogy a Geopark tényleges kiteljesedése most már nem a térségben élőkön, nem a szakembereken, a koncepció sikeréért dolgozókon múlik. A beadott és részben elnyert pályázatok előfinanszírozásához, illetve önerő biztosításához, további tervezési és pályázatgenerálási tevékenységekhez, a szlovák-magyar vegyes nonprofit kft. üzemeltetéséhez állami segítségre van szükség.


- Kérem, lebegjen az a szemük előtt - szólt a Bizottság tagjaihoz -, hogy a világon elsők és egyetlenek vagyunk Geoparkunkkal. És ezt mi együtt, szlovákok és magyarok értük el - hangsúlyozta.


Székyné dr. Sztrémi Melinda segítséget kért a két ország kormányától, hogy Parlamentjeikben tárgyalják a Geopark ügyét, és hogy hozzanak létre egy-egy alapot, amelyet a Novohrad-Nógrád Geopark önkormányzatai, cégei, civil szervezetei hívhatnának le fejlesztési céllal. A városvezető a Geoparkhoz és az infrastruktúra fejlesztések tárgyához kapcsolódva megerősítette egy korábbi felszólaló álláspontját, miszerint szükség van a Salgótarján-Fülek közötti vasútvonalra és hozzátette, a magyar oldalon a 81.számú vasútvonal korszerűsítése is fontos a térség fejlődése szempontjából.


A Szlovák-Magyar Kormányközi Vegyes Bizottság elismerte a Novohrad-Nógrád Geoparkban rejlő lehetőségeket és támogatásra méltónak találta a programot. Éppen ezért határozatot fogadtak el arról, hogy a Bizottság közvetítő szerepet vállal mindkét ország kormánya felé a Geopark ügyében. Az illetékes minisztériumokhoz fognak fordulni, s felkérik a kormányokat, hogy támogassák a programot.


- Óriási siker ez - mondta Lóska János, a Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki szintén részt vett az ülésen. - Úgy érzem, ezzel letettük az alapkövet a kormányzatnál is a Geoparkkal kapcsolatban. Annó a Széchenyi terv is egy napirend előtti felszólalással indult, s látjuk, mára mivé nőtte ki magát. Bízom benne, hogy a Novohrad-Nógrád Geopark jövője is hasonlóképpen fog alakulni. Polgármesterasszonnyal és minden partnerrel ezért dolgozunk.


Nógrád24.hu

 

2011-03-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite