2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonAugusztusban tárgyalja a kormány az új önkormányzati törvény koncepcióját

Augusztusban tárgyalja a kormány az új önkormányzati törvény koncepcióját


A tervezet 150 és 250 közötti járással számol, és ezek határai a jövőbeni választókerületek határaihoz igazodnak majd.

kormányülés


A kormány augusztus 17-én tárgyalja első olvasatban az új önkormányzati törvény koncepcióját, és szeptemberben - ezzel összefüggésben - az igazságügyi reform "technikai" jellegű részét - írja a Magyar Nemzet a szombati számában. A lap kormányzati forrásból úgy értesült, hogy a Belügyminisztérium által elkészített koncepciót először augusztus 15-én, közigazgatási egyeztetésen vitatják meg, utána kerül a kormány elé.


A kormányülésen első olvasatban azt nézik majd meg, hogy hogyan állnak a különböző stratégiai területeket - egészségügy, oktatás, szociális ellátás, kommunális szolgáltatások - érintő feladatellátások. A Magyar Nemzetnek az előkészítést jól ismerő kormányzati forrás úgy fogalmazott: mindenki leírhatja majd, hogy mit gondol a feladatmegosztásról. A lap emlékeztet arra, hogy az új önkormányzati törvény egyik sarkalatos pontja alapján önkormányzati feladatok kerülnek át az államhoz.


A koncepcióban szerepel az is, hogy szétválik a jegyzői és a polgármesteri hivatal, mégpedig azért, hogy a különböző helyi- és államigazgatási ügyek teljesen elhatárolhatóvá váljanak.


A tervezet harmadik központi eleme a járások és megyék szerepével foglalkozik. Eszerint a járások az államigazgatás bázisai lesznek, míg a megyék fenntartói szerepe megszűnik, és fejlesztési egységekké válnak.

 

Forrás: Magyar Nemzet/HÍR PORT24

 

 

2011-07-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite