2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
ItthonAugusztus végéig nettó 2,389 milliárd forint vagyonadó folyt be

Augusztus végéig nettó 2,389 milliárd forint vagyonadó folyt be


apehAugusztus 31-ig mintegy nettó 2,389 milliárd forint vagyonadót fizettek be az adózók - közölte az adóhatóság az MTI érdeklődésére.

A túlfizetéseket nem utalja ki, illetve nem vezeti át automatikusan más adónemen fennálló tartozásra az APEH, ezt az adózónak kell kérnie. A nagy értékű vagyontárgyak adója címen az év elejétől augusztus végéig több mintegy 2,43 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, és mintegy 40 millió forintot utalt ki az APEH. A vagyonadó zömét, mintegy 2,299 milliárd forintot a nagy teljesítményű személygépkocsik után fizették be az adózók, ebből mintegy 32 millió forintot kaptak vissza.
A vízi járművekkel kapcsolatos befizetés közel 125 millió forint, a kiutalás 8 millió forint volt, míg a légi járművek utáni befizetés kevesebb mint 6 millió forintot, a kiutalás pedig közel félmillió forintot tett ki.
A 2010-től hatályban lévő vagyonadóból az idei évre mintegy 50 milliárd forint bevételt terveztek, ami döntő részt a nagy értékű ingatlanok megadóztatásából származott volna, ám az Alkotmánybíróság megsemmisítette a vagyonadónak az ingatlanok adóztatására vonatkozó részét.
Az új kormány megszüntette magát a vagyonadót is. Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény (Nért.) augusztus 16-tól vesztette hatályát, így a légi járművek, vízi járművek és nagy teljesítményű személygépkocsik után a 2010-re bevallott vagyonadó második részletét már nem kell megfizetni.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite