2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
ItthonAuschwitzi módszerekhez hasonlítja az MSZP a rokkantak felülvizsgálatát

Auschwitzi módszerekhez hasonlítja az MSZP a rokkantak felülvizsgálatát


Az MSZP szerint Josef Mengele, az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának módszereihez hasonlít az, ahogy a kormány felülvizsgáltatja a rokkantakat. Az ellenzéki párt szerint a kabinet ezzel bizonyíthatóan emberek tucatjait hajszolta öngyilkosságba.

Korózs Lajos

Korózs Lajos


Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kormány "Mengele-tervet" hajt végre a Széll Kálmán Terv helyet. Úgy fogalmazott, "mint Auschwitzban a rámpán, egy ujjmozdulattal minősítenek munkára alkalmasnak végtag nélküli embereket". Azt mondta: a kabinet a Széll Kálmán Tervvel kétszázezer embert akar visszavezetni a munkaerőpiacra és így 217 milliárd forintot remél megtakarítani.

Korózs Lajos szerint ez azt jelenti, hogy idén és jövőre is száz-százezer egészségkárosodott, vagy megváltozott munkaképességű embert kívánnak bizottság elé rendelni, amivel szerintük már most bizonyíthatóan emberek tucatjait hajszolták öngyilkosságba. A szocialista politikus úgy vélte, a kormány mindent megtesz a rokkantak lejáratására, például "rokkantbányászoknak ajánlanak fel riksafuvarozó állást", miközben az eddigi felülvizsgálatok rácáfoltak állításaira, hiszen a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal eddig egyetlen visszaélésről sem számolt be.

Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy kérjen elnézést a egészségkárosodottaktól és megváltozott munkaképességűektől, állítsa vissza a rokkantsági nyugdíjat. Az MSZP elnökségi tagja felidézte továbbá, hogy idén január 1-jétől megszűnt a rokkantsági nyugdíj, helyette a rehabilitációra nem javasolt személyek rokkantsági ellátásra jogosultak, amely akár élethosszig folyósítható. A rokkantsági ellátás azonban nem tartalmaz nyugdíjjárulékot, így az érintettek az öregségi nyugdíjkorhatár után sem kaphatnak nyugdíjat - figyelmeztetett a politikus.

Korózs Lajos emellett emlékeztetett arra is, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban 500 millió forinttal csökkentették a megváltozott munkaképességűek bértámogatását, a korhatár alatti rokkantak ellátására pedig majd három milliárd forinttal kevesebb pénz jut. Sokan nem tudják, hogy a kabinet idén augusztus és december között nem támogatja az egészségkárosodott és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, ez idő alatt pedig mintegy 37 ezren veszíthetik el állásukat - hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus, megjegyezve: az MSZP szeretné tudni, a kormány miért csak 40 milliárd forinttal támogatja a foglalkoztatást, miközben a vállalkozóktól 62 milliárd forintos rehabilitációs hozzájárulást szed be.


Forrás: MTI/HÍR PORT24


Hírek, fotók, videók! Kattintson, lájkoljon minket és ossza meg a véleményét az Nógrád24.hu Facebook-oldalán is!

 

 

2012-07-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite