2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
NagyvilágAusztriában tovább csökkent a munkanélküliség

Ausztriában tovább csökkent a munkanélküliség

Ausztriában tovább csökkent a munkanélküliek száma májusban - közölte a munkaügyi és szociális minisztérium szerdán.

ausztriazászló

A hónap utolsó napján csaknem 15 ezerrel több volt a foglalkoztatottak száma, mint május elsején. A májusi munkanélküliségi ráta az európai uniós számítási módszer szerint 4,2 százalék volt, az egyik legalacsonyabb az EU-ban. Az átképzésben részt vevőket is számításba vevő osztrák számítási mód szerint 6,1 százalék.
A minisztérium szerint a tovább csökkenő munkanélküliség azt jelzi, hogy a munkaerő-piac május elsejei megnyitása nem eredményezte a munkavállalók "rohamát" az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országokból.
Az állástalanok száma májusban mintegy 221 ezer volt, a tavaly májusi adathoz képest 2,5 százalékkal csökkent. A foglalkoztatottak száma májusban először haladta meg a 3,4 millió főt. A betöltetlen álláshelyek száma 9,3 százalékkal, 36 ezerre csökkent.


A legnagyobb arányban, 18,7 százalékkal az iparban csökkent a munkanélküliség. A nyitással érintett országokból érkező munkavállalók közül viszonylag sokat foglalkoztató ágazatok sorában az építőiparban 12,6 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma, a turizmusban 2,9 százalékkal nőtt, az egészségügyi és szociális területen - a foglalkoztatás erőteljes növekedése mellett - 5 százalékkal emelkedett. A minisztérium az egészségügyben dolgozók magasabb állástalansági arányát elsősorban arra vezeti vissza, hogy a munkaerő-piac gyorsuló dinamikus növekedése automatikusan a szektort elhagyók és az oda érkezők számának növekedésével jár.


Ausztria az úgynevezett bér- és szociális dömping elleni törvénnyel próbálja elejét venni annak, hogy a munkaerő-piaci nyitás hatására csökkenjenek a bérek, illetve nőjön az állástalanok száma Ausztriában. A törvény értelmében a korábbinál szigorúbban ellenőrzik és büntetik, ha az osztrák vagy a külföldi munkaadó nem fizeti meg a munkavállalóinak az Ausztriában kötelező minimálbéreket, vagy nem fizet utánuk társadalombiztosítási járulékot.
Rudolf Hundstorfer munkaügyi miniszter május elején egy szakszervezeti rendezvényen egy kérdésre válaszolva úgy vélekedett, valóban hiteles mérleget csak fél évvel a korlátozások megszűnése után lehet majd vonni. A miniszter elismerte, munkaügyi bírságok határon túli behajtását jelenleg megnehezíti, hogy bár külön európai uniós irányelv szabályozza a kérdést, annak nincs közvetlen jogi hatása. Ausztria ezért jelenleg tárgyalásokat folytat a vele szomszédos országokkal, köztük Magyarországgal, hogy elháruljon ez az akadály.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-06-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite