2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonAutós demonstráció Budapesten

Autós demonstráció Budapesten


Négy érdekképviseleti szövetség és a rendvédelmi dolgozók is demonstrációt szerveztek. Az autós felvonulás már véget ért.

autósdemonstració


Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma autós figyelemfelhívó demonstrációt tart a főváros mellett 15 megyeszékhelyen, négy megyeközpontban pedig tüntetések lesznek. A szakszervezetek azt követelik a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben, még a döntések előtt.


Az érdekképviseletk szerint a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása hátrányos helyzetbe hozza a munkavállalókat, növeli kiszolgáltatottságukat, és csökkennek a fizetések is. Tiltakoznak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megszüntetése, valamint a nyugdíjrendszer "egyeztetés nélküli, drasztikus átalakítása", illetve a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen is.


"Pártmentes volt a felvonulás"


Borsik János, az Autonómok elnöke az MTI-nek a tüntetés előtt azt mondta: azért szervezték a megmozdulást, mert az április 9-i szakszervezeti demonstrációnak "nem volt olyan hatása a kormányra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön az országos konföderációkkal és a munkáltatói képviselettel. Hangsúlyozta: az autós demonstráció békés, fegyelmezett, pártmentes felvonulás.


Kuti László, az ÉSZT elnöke elmondta: a felvonulás célja, hogy felhívják a figyelmet az egyeztetés hiányának tarthatatlanságára, és mégis kezdődjenek tárgyalások. "Most még van lehetőség az érdekegyeztető tanács, vagy annak megfelelő testület létrehozására, van lehetőség tárgyalni a munkaügyi jogszabályokról".


Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke az arról beszélt, hogy a vidéki akciók többsége is a budapestivel egy időben kezdődött, este hat óráig tartanak a megmozdulások, az utolsó gyűlés hat órakor kezdődik Miskolcon. Hangsúlyozta: "a szakszervezet népe nem más, mint az ország népe", a szakszervezeti tagok nagy része is mást várt a kormány megalakulásakor.


Varga László, a SZEF elnöke kiemelte: azt várják, hogy a tüntetéssel a döntéshozók és a társadalom figyelmét is rá tudják irányítani arra, hogy elfogadhatatlan a kormány és a parlamenti többség jogalkotása. Egyben kérte a fővárosban közlekedők megértését a forgalomkorlátozások miatt, hangsúlyozva, hogy "ez nemcsak a mi ügyünk, ez egy társadalmi ügy".

"Bohócforradalom" a Kossuth téren


A Kossuth tér sarkán megkezdődött a "bohócforradalom".. A szervező Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége lehetőséget kínál mindenkinek, hogy a helyben felállított fülkékben visszamenőlegesen megvonják a bizalmat a kormánytól. Kellő számú szavazat összegyűjtése után este fáklyás menetben viszik el a voksokat a Sándor-palotába.

30 rendezvényt tartanak az országban

A tüntetésekről az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel azt közölte: a rendőrség információi alapján csütörtökön mintegy harminc rendezvényt tartanak a szakszervezetek az országban. Makula György elmondta, hogy ebből négyet a fővárosban, a többit túlnyomórészt megyeszékhelyeken tartják. Hangsúlyozta: a rendőrség elsődleges célja, hogy biztosítsa a rendezvények zavartalan lebonyolítását.


A Független Rendőr Szakszervezet szerdán azt közölte, hogy „információik szerint országos, fokozott közbiztonsági ellenőrzésre hivatkozva szolgálatra rendelték be a teljes hivatásos állományt a csütörtöki szakszervezeti demonstráció idejére, illetve reggel 7 órától június 17-én éjfélig. Az FRSZ szerint a rendőrség vezetése megfosztja a hivatásos állományt az alkotmányban biztosított gyülekezés jogtól és a véleménynyilvánítás szabadságától."

A megkereste az ORFK sajtóosztályát, amely eddig nem válaszolt a kérdésekre. A nol.hu azt írta: a rendőrség tájékoztatása szerint sok demonstráció lesz ma, amelyek biztosításához sok rendőrnek kell szolgálatba állnia.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-06-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite