2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonA választói akarat teljesítéséről szól a különadó ügye

A választói akarat teljesítéséről szól a különadó ügye


Lázár JánosA Fidesz frakcióvezetője szerint az általa, a 98 százalékos különadó alkotmánybírósági megsemmisítése után beterjesztett javaslatok elfogadása nem gyengíteni fogja a jogállamot, hiszen egy normálisan működő országban a választói akarat teljesítése erősíti a demokráciát.


Lázár János ezt kedden mondta a parlamentben, az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításának általános vitájában. A két előterjesztés rögzítené: nincs helye alkotmánybírósági felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely országos népszavazással sem változtatható meg.
A Fidesz-frakcióvezető expozéjában indoklásképpen - utalva a különadóról szóló törvény ismételt beterjesztésére - azt mondta, ideiglenes, gyors megoldásra van szükség, ami ugyan "nem a legszebb, nem a legelegánsabb", de hatékonynak kell lennie, amíg nem születik meg az új alkotmány. A mai magyar alaptörvény ugyanis lehetővé teszi - fogalmazott -, hogy emberek csődbe vitt vállalatok igazgatóiként több száz millió forintos végkielégítéssel távozzanak.

A szocialisták kormánya az elmúlt nyolc évben olyan szabályokat vezetett be az állami cégek, intézmények működésében, amelyek rosszul működő gazdasági társaságok esetén is - az ország gazdasági helyzetében - megengedték, hogy "horribilis, tíz- és százmilliós nagyságrendű" végkielégítéseket fizessenek ki - fejtette ki Lázár János, példaként említve a BKV-ügyet, de megjegyezte, hogy a politika csúcsain lévők, korábbi kormánytagok is érintettek. "Ha csak a Fideszt vesszük", hárommillióan szavaztak az országgyűlési választáson arra a programpontra, hogy visszaszedik ezeket a pénzeket - hangsúlyozta.

Közölte, október 31-ig mintegy egymilliárd forintot kellett volna 98 százalékos különadóként befizetni az államkasszába, az Alkotmánybíróság döntése miatt azonban - amellyel megsemmisítette a különadót - ebből az összegből egy fillér sem folyik be.

A politikus hangsúlyozta: a különadóról szóló kezdeményezés alapvetően nem azokra vonatkozik, akik több évtizedes szolgálati viszonnyal rendelkeznek közalkalmazottként. Példaként hozva Hódmezővásárhelyt - ahol polgármesterként dolgozik - Lázár János azt mondta, a városban 700 pedagógus dolgozik, akik közül 7 esne a jogszabály hatálya alá, "de miután eszünk ágában sincs a munkaviszonyukat megszüntetni", az ő szempontjukból értelmezhetetlen e törvény.
Megjegyezte ugyanakkor, hogy "amikor egy munkáltató arra kényszerül, hogy elbocsásson embereket, akkor alkalmassági szempontokat is figyelembe vesz, és (...) ha egy munkáltató megszüntetni a közalkalmazotti jogviszonyt, akkor korántsem biztos az, hogy a kétmillió forint feletti végkielégítés az értelmezhető"; a kétmillió forint sem kevés pénz. A frakcióvezető megerősítette, szerdán találkozik szakszervezetekkel az ügyben, és megoldási javaslatokat, véleményeket kér tőlük.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite