2020. július 6., hétfő - Csaba
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA válság a részvénypiacot is sújtotta 2011-ben

A válság a részvénypiacot is sújtotta 2011-ben

Bár biztatóan indult a 2011-es év a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) számára, az euróövezeti adósságválság kiteljesedésével a befektetők egyre inkább elfordultak a részvénypiacoktól, és ezt megszenvedte a BÉT is. A szakértők szerint egyelőre nem is várható fellendülés, fordulatot az adósságválságra adott végleges megoldás hozhat majd.

tozsdeegy

A forgalom és a részvényárak visszaesése mellett némi pozitívum, hogy 2011-ben is voltak új bevezetések a tőzsdén, és új, alternatív piacot is indított a BÉT. A részvénytársaság életében is jelentős változás történt: november eleje óta osztrák elnöke van a BÉT-nek.

A Budapesti Értéktőzsde részvényforgalma 30 százalékkal, a részvények árfolyamváltozását tükröző BUX index értéke mintegy 20 százalékkal esett vissza 2011-ben.

A világméretű pénzügyi és gazdasági válság kibontakozásának évében, 2008-ban 53 százalékot esett a BUX, majd a következő évben több mint 73 százalékot emelkedett, 2010-ben pedig stagnált az index.

A 2011-es év még jól indult, az év első négy hónapjában mintegy 3 ezer ponttal emelkedett a BUX, az éves maximumát április 7-én 24.451,38 ponton érte el. Májustól kezdődően azonban szinte folyamatos gyengülés jellemezte a piacot. A legnagyobb zuhanás augusztus és szeptember folyamán volt, e két hónap alatt közel 6 ezer pontot esett az index, az éves minimuma 14.929,76 pont volt szeptember 26-án.

A nem éppen kedvező piaci környezet ellenére hat új társaság vezette be részvényeit a BÉT-re 2011-ben: a Biomedical, a FuturAqua, a Masterplast, az Optisoft, a Plotinus és a Visonka, a Business Telecom pedig vállalati kötvénykibocsátóként jelent meg a parketten. A már tőzsdén lévő cégek közül az Alteo és az E-Star is értékesített kötvényeket 2011-ben. Emellett a kereskedőcégek listája is bővült négy új taggal.

Új piacot is indított a tőzsde 2011-ben: a BÉTa nevű alternatív kereskedési platform tíz európai részvénnyel indult november közepén, és a tervek szerint januárban újabb húsz papírral bővül a palettája. A BÉTa piachoz 16 kereskedő cég csatlakozott, így a legtöbb szolgáltatónál elérhetők a külföldi részvények, amelyekkel forintban lehet kereskedni.

A BÉT azonnali piacán 2011-ben erősödött a külföldi befektetők súlya, miközben a hazai intézményi és lakossági befektetők aránya mérséklődött. Az elérhető legfrissebb statisztika szerint az év első tíz hónapjában az azonnali forgalom 45 százalékát a külföldiek adták, míg az előző év azonos időszakában 38 százalék volt ez az arány. A háztartások forgalmi részesedése 28 százalékra csökkent az előző évi 30 százalékról, a hazai intézményi befektetőké pedig 10 százalékra zsugorodott a bázisidőszaki 12 százalékról.

2011. november 10. óta osztrák elnök irányítja a BÉT igazgatóságát: Michael Buhl, aki egyben a bécsi tőzsde vezérigazgatója is. Az előző elnök, Patai Mihály a szeptember 6-i rendkívüli közgyűlés előtt lemondott tisztségéről. Ugyanekkor lemondott a felügyelő bizottság elnöke, Cselovszki Róbert is, akinek helyébe később Dezső Attila lépett. A lemondások hátterében az állt, hogy nem sikerült konszenzust teremteni a kereskedési rendszer körül kialakult vitákban.

A szeptember 6-i közgyűlésen hosszas vita után végül megszületett a kompromisszumos döntés: a csere 2012 januárjában kezdődik, a konkrét üzleti modellről pedig egy újabb közgyűlésen döntenek majd. A bevezetendő új kereskedési rendszer a Deutsche Börse és a NYSE/Euronext folyamatban lévő fúziójának közös új kereskedési rendszere lesz.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-12-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite