2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA válság nem hagyta érintetlenül a 200 legnagyobb magyar vállalatot sem

A válság nem hagyta érintetlenül a 200 legnagyobb magyar vállalatot sem


számológépDrasztikus exportvisszaesést okozott a magyar gazdaságban a nemzetközi válság, de a Kétszázak nyereségmutatóit vizsgálva a legnagyobb meglepetést az üzemi eredmény okozza.


Senkinek sem volt könnyű a 2009-es esztendő, a TOP 200 vállalatainak sem. A lendület már 2008-ban megtört; az utolsó negyedév akkor lényegében elvitte a többleteket, de éves szinten még a stagnálás volt a jellemző - írta  közleményében a Figyelő.


A fordulat 2009-ben következett be, amikor az átlagot tekintve is romlott minden lényeges mutató. A Figyelő által minden évben összeállított TOP 200 lista élén nem történt változás, továbbra is a MOL a legnagyobb magyar vállalat, igaz árbevétele 9 százalékkal csökkent a válság első teljes évében.


A Figyelő című üzleti hetilap most megjelent TOP 200 listáján szereplő kétszáz magyar vállalat átlagos árbevétele 152 milliárdról 137 milliárd forintra csökkent 2009-ben. A 100. helyen szereplő vállalat értékesítése jóval alacsonyabb az átlag felénél.
A TOP 200-as körbe újonnan belépők néhány kivétellel a lista utolsó harmadába kerültek. A 26 új név közül 7 vállalatot annyiban nem tekinthetünk valójában újnak, hogy adataik ismeretében a korábbi ranglistán is szerepeltek volna. Közülük kiemelkedik a Nokia Komárom Kft., amely hosszú évekig a 3. pozíciót foglalta volna el, ha forgalmi adatait nyilvánosan lehetett volna kezelni. Tavalyi teljesítményével a Nokia szűk 3 százalékkal megelőzte az Audi Motor Hungaria Kft.-t, s ezzel egyből a második helyen debütált. Vezető pozícióját 2009-ben is megőrizte a MOL Nyrt., melynek árbevétele közel 9 százalékkal csökkent az előző évhez képest.
A TOP 200 vállalkozás által megtermelt bruttó hazai termék értéke az elmúlt évben - a világgazdasági válság dacára - közel 4600 milliárd forintot tett ki, a csökkenés így mindössze 4,4 százalékos. Ezzel szemben a többi magyar társas vállalkozás (354 ezer kettős könyvvitelű cég) bruttó hozzáadott értéke mintegy 6 százalékkal apadt.

Drasztikus exportvisszaesést okozott a magyar gazdaságban a nemzetközi válság: a hazai vállalati szektor együttes kivitele 2009-ben a korábbi év 84,6 százalékára esett vissza; a csökkenés mértéke meghaladta a 3180 milliárd forintot. A toplistán szereplő cégek együttesen 12,3 százalékos exportvisszaesést könyveltek el. A TOP 200 cégnél sokkal jobban megviselte a válság a többi társas vállalkozást: körükben csaknem 21 százalékos volt a zuhanás 2008-hoz képest.


A Kétszázak nyereségmutatóit vizsgálva a legnagyobb meglepetést az üzemi eredmény okozza. Egyrészt mindössze 4 társasággal bővült a veszteségesek köre, másrészt a 153 nyereséges vállalkozás 1560 milliárd forintos összprofitja 100 milliárddal meghaladta meg az egy évvel korábbit. A 47 veszteséges cég ugyanakkor 120 milliárddal több ráfizetést hozott össze. Így a 2009. évi nyereség és veszteség pozitív előjelű szaldója 1270 milliárd forintra rúg; egy évvel korábban mindössze 1 százalékkal sikerült ennél jobb eredményt elérni.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite