2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
NagyvilágA Vatikán és az olasz sajtó is a pápa árulóit keresi

A Vatikán és az olasz sajtó is a pápa árulóit keresi


Ellentmondó hírek követik egymást Paolo Gabriele, a pápai komornyik letartóztatása óta. A Vatikán cáfolta, hogy újabb személyt fogtak volna el.

papaegy

Állítólag megtörte hallgatását a negyedik napja lopás gyanújával a vatikáni csendőrség fogdájában tartott Paolo Gabriele. Egyes olasz sajtóértesülések szerint a pápa személyi inasa nem válaszolt az esetleges társairól vagy megbízóiról feltett kérdésekre, de kinevezett két ügyvédet. Más hírek szerint már megnevezte társait, akik között a La Repubblica című napilap tudomása szerint egy nő is van.

A Corriere della Sera úgy tudja, hogy a Vatikánban újabb letartóztatásra készülnek. "A Vatikán vadássza a tetteseket" - írta a La Stampa című napilap. Gabrielén kívül húsz gyanúsítottról tud az Il Fatto Quotidiano, a Libero szerint a komornyik egy magas rangú papról beszélt.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő nyilatkozatai szerint Gabrielét súlyos lopással vádolják. Az eljárást Pier Antonio Bonnet vatikáni vizsgálóbíró vezeti. Lombardi hangsúlyozta, hogy az eljárás még a kezdeténél tart, és kizárta azt, hogy a komornyik harminc év börtönt kockáztat.

Az ANSA hírügynökségnek Elisabetta Macrina, a szentszéki bíróság jogásza azt mondta, hogy a komornyik elleni eljárás gyors lesz, a harmadfokú ítélet már novemberre megszülethet. A tárgyalásokon kizárólag vatikáni polgárok vehetnek majd részt.

A La Stampa jól értesült vatikáni blogja úgy tudja, hogy Gabriele vatikáni otthonában "elképesztően sok" bizalmas dokumentumot találtak. A komornyik lefényképezte, sokszorosította a XVI. Benedek lakosztályából származó jelentéseket, leveleket, amelyeket a pápa faxgépéből is kiszedett. Gabriele felesége és három gyermeke elhagyta a Vatikán területét.

A pápai állam kapuin kilépő vatikáni állampolgárok nem válaszoltak az itt várakozó olasz újságírók kérdéseire. Az olasz sajtó megjegyezte, hogy a L'Osservatore Romano című szentszéki napilap nem számolt be az ügyről. Maurizio Turco, a Radikális Párt képviselője az olasz külügyminisztérium közbelépését sürgette az "idegen államban fogva tartott olasz állampolgár segítésére".

Az olasz újságok emlékeztettek, hogy utoljára 1968-ban lopták meg a pápát: telefonszerelők lopták el VI. Pál értéktárgyait. Az il Giorno című napilap arról írt, hogy az áruló komornyik miatt a Vatikánban egyre többen Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár távozását követelik.

A Corriere della Sera megszerezte azt a jegyzőkönyvet, amellyel május 24-én az IOR vatikáni bank ügyvezető igazgatósága megvonta a bizalmat Ettore Gotti Tedeschi elnöktől. A dokumentum többek között azt hangsúlyozza, hogy Gotti Tedeschi banktitkokat szivárogtatott ki .

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite