2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Zöld zónaA világ legkisebb békáit fedezték fel

A világ legkisebb békáit fedezték fel

Tíz milliméternél is kisebb a világ két legparányibb békafaja, amelyeket Pápua Új-Guineában fedeztek fel a Hawaii Bishop Múzeum zoológusai.

legkisebbbeka

A 8-9 milliméteres Paedophryne dekot és a Paedophryne verrucosa nem csupán a világ legkisebb békái, hanem a négylábú gerincesek (Tetrapoda) között is a legparányibbak. A Paedophryne nemzetségbe még két, valamivel nagyobb békafaj tartozik, amelyeket 2002-ben írtak le - olvasható a LiveScience (http://www.livescience.com) tudományos hírportálon.

A dekot helyi nyelvjárásban nagyon kicsit jelent, a verrucosa pedig latinul szemölcsöst, "köszönhetően a béka "rücskös" bőrének". A Paedophryne dekot körülbelül 1200 méteres magasságban él a Dayman-hegycsúcs nyugati lejtőjén, a Paedophryne verrucosát pedig a Suckling-hegy délkeleti oldalán fedezték fel.

A békák barnák és barnásvöröses színűek, végtagjaik túl parányiak ahhoz, hogy nagyobb távokat megtegyenek, viszont kiváló búvóhelyeket kínál számukra az aljnövényzet.

Apró testméretük okán a nőstények csupán két petét raknak le, ami korlátozza reprodukciós képességeiket. A kis kétéltűek szervezete nagyon gyorsan párologtatja a vizet, ezért élőhelyük kizárólag a trópusi esőerdőkre korlátozódik. A kutatók szerint parányi ízeltlábúakkal (arthropodákkal), nagy valószínűséggel atkákkal táplálkoznak.

A kutatóknak sikerült felvenniük a Paedophryne verrucosa-hímek szürkületkor és hajnalban felhangzó "szerenádját", amely úgy hangzik, mint amikor körmünket gyorsan egy fésűn húzzuk végig.

A parányi békáknak szentelt tanulmány a ZooKeys című folyóiratban látott napvilágot.


Forrás : MTI / HÍR PORT 24

Fotó : National Geographic

 

2011-12-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite