2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA világörökségi Hollókőre látogatott Áder János

A világörökségi Hollókőre látogatott Áder János


Az utóbbi 25 évben mindent megtettek a Hollókőn élők annak érdekében, hogy továbbra is megérdemeljék a világörökségi címet - hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton a Nógrád megyei településen.

Hollókő01


Az államfő kijelentette: az, hogy egy közel négyszáz lelkes falu vonzó tudott maradni a fiatalok számára, hogy az elmúlt években gyarapodott az óvodások és iskolások száma és évente 70 ezer turista keresi fel a falut, világosan bizonyítja, jó úton jártak azok, akik az utóbbi húsz évben kitartottak Hollókő eredeti arculatának megőrzése mellett.


Az államfő családjával látogatott a világörökségi faluba, a kötetlen programon bejárta az ófalu utcáit, múzeumait, tájékozódott a helyi hagyományőrzésről, majd megtekintette a szüreti felvonulást.


Áder Jánost népviseletbe öltözött asszonyok és gyerekek fogadták dallal, verssel, pálinkával és túrós lepénnyel, majd rövid beszélgetésen tájékozódott a hagyományőrzésről, a kulturális örökség ápolásáról.


A 81 éves Kelemen Istvánné elmesélte az elnöknek, hogyan szórakoztak itt valamikor a fiatalok. Elmondta, hogy az ő fiatalkorában a lány nem mehetett az utcára a legénnyel, "ha még meg is puszilta volna, az lett volna a falu legrosszabb lánya".
Elmondták az államfőnek azt is, hogy az iskola tananyagának tíz százalékába beemelték Hollókő jellegzetességeit, így megtanulják a gyerekek a vár, a falu történelmét, tartanak kézműves foglalkozásokat és néptáncoktatást is.


A középkori hagyományokat Szent László Vitézei őrzik Hollókőn, és mint vezetőjük, Polgár Péter hangoztatta, az identitást is erősítik a várjátékok vagy a gyerekeknek szóló történelmi rendezvények.


Szabó Csaba polgármester arról beszélt, hogy kiemelt szerepe van Hollókőn a fiatalok megtartásának és a műemlékvédelemnek.
Az államfő kérdésére, hogy miként maradt itt erősebb a tradíciók őrzése, mint más településeken, a beszélgetés résztvevői azt mondták, hogy a zsákfalu adta elszigeteltség miatt a helyiek a szegénységükből kovácsoltak tőkét. Szóltak arról is, hogy a vendégeket itt beöltöztetik, így a világ minden táján megjelenik a hollókői népviselet. Erős vonzerő a világörökségi cím, a középkori vár és a száz évvel ezelőtti pillanatképet nyújtó élő ófalu.


Hollókő ófaluja Magyarországról elsőként vált világörökségi helyszínné 1987-ben a budapesti Duna-parttal együtt.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-10-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite