2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonA világ vallási vezetőinek találkozóját kezdeményezte a pápa

A világ vallási vezetőinek találkozóját kezdeményezte a pápa


pápaXVI. Benedek az újévi istentiszteletén elmondta: a különleges csúcstalálkozót októberben Assisiben, a ferences rend alapítójának, Assisi Szent Ferencnek a szülőhelyén rendezik.


A világ vallási vezetőinek találkozóját kezdeményezte hagyományos újévi istentiszteletén, szombaton XVI. Benedek pápa.

A Szent Péter Bazilikában tartott szentmisén a katolikus egyház vezetője elmondta, hogy a különleges csúcstalálkozót októberben Assisiben, a ferences rend alapítójának, Assisi Szent Ferencnek a szülőhelyén rendezik. Annak célja a világ békéjének előmozdítása - hangsúlyozta a pápa.

Az olaszországi városban pontosan negyedszázaddal ezelőtt, 1986-ban hasonló csúcstalálkozó házigazdája volt II. János Pál akkori katolikus egyházfő. A világ különböző vallási vezetői akkor is együtt fohászkodtak a békéért.

Az újév napján tartott szentmisén pápa - immár hagyományosan - egyfajta békeüzenetet fogalmazott meg. A katolikus egyház 1967 óta ezen a napon ünnepli a világ békéjének napját. Elsőként VI. Pál pápa fogalmazott meg hasonló üzenetet, és ő volt az, aki január elsejét a világbéke napjának nyilvánította.


Szombati üzenetében XVI. Benedek állást foglalt a béke és a vallási szabadság mellett. "Minden embernek meg kell hallania a háborúk áldozatainak kiáltásait" - figyelmeztetett az egyházfő, hangsúlyozva: az emberiség nem hajthat fejet az egoizmus negatív erői és az erőszak előtt, és nem lehet közömbös az áldozatokat követelő, a népek sorsát kockára tevő konfliktusokkal szemben.


XVI. Benedek a leghatározottabban elítélte a - mint fogalmazott - mindenekelőtt a keresztényekkel szemben alkalmazott diszkrimináció és intolerancia minden formáját.
Ezek megakadályozása érdekében az érintett térségek, illetve országok vezetőit határozott és konkrét kiállásra szólította fel.
Értesülések szerint az egyházfő ezzel közvetve arra a merényletre is utalt, amelyet az észak-egyiptomi Alexandriában szombatra virradóra követtek el a város egyik kopt keresztény temploma ellen, 21 ember halálát okozva.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite