2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonA villámcsapások növekvő gyakoriságára figyelmeztet az OKF

A villámcsapások növekvő gyakoriságára figyelmeztet az OKF


Villámlással járó viharokra Magyarországon elsősorban május közepétől augusztus végéig kell számítani, ilyenkor fontos ügyelni az időjárási jelenség okozta károk és sérülések megelőzésére - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel
.

villam

A tájékoztatás szerint Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás, amelyek többsége nyílt területen következik be.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a villámok a legkisebb ellenállású utat követik, így az élő szervezetek alacsony villamos ellenállásuk miatt potenciális veszélynek vannak kitéve. Egy kisebb villámcsapás által okozott áramütés is azonnali szívleálláshoz, halálhoz vezethet.

Azt tanácsolják, hogy villámláskor senki se maradjon nyílt területen, ehelyett autóba vagy épületbe húzódjanak be vihar idején. Ha ez nem megoldható, akkor se tartózkodjon senki vízben, hegytetőn, illetve magányos vagy erdőszéli fa közelében.

Mint írták, a természeti jelenség ellen elsősorban technikai eszközökkel lehet védekezni. Az épületekben szakszerűen kiépített villámvédelem, vagyis a villámhárító és a túlfeszültség-védelmi rendszer nagyfokú biztonságot nyújt a villámok közvetlen és közvetett hatásaival szemben - tették hozzá.

A közlés szerint 2011-ben hat villámcsapással összefüggésbe hozható jelentős tűzeset volt, és mindegyik tűz nyáron, június-augusztusban keletkezett. Tavaly két esetben indult tűzvizsgálat villámcsapás következtében keletkezett tűz miatt, idén eddig egy alkalommal - fűzték hozzá.

A szélvihar, villámlás, illetve heves zivatarok során követendő magatartási szabályokról bővebb információ az OKF honlapján, a http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus oldalon találhatók.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-05-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite