2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
ItthonA víz az úr: megállás nélkül szakad az eső Borsodban

A víz az úr: megállás nélkül szakad az eső Borsodban


borsodiarvizA megyében több település személyautóval továbbra is megközelíthetetlen, utak sokasága járhatatlan. A Sajó és a Bódva mentén súlyos a helyzet. Jószerivel egész éjszaka és hajnalban megállás nélkül esett és esik az eső Borsod-Abaúj-Zemplén megye több részén, nehezítve az árvízi védekezésben résztvevő ezrek munkáját.


A Sajó, a Bódva és a Hernád mentén továbbra is rendkívül súlyos a helyzet, a folyók gátjait homokzsákok százezreivel erősítették és erősítik, magasítják.


Az elmúlt éjszaka villanyfénynél, fáklyák világításával vízügyi szakemberek, tűzoltók, polgári védelmisták, rendőrök, pénzügyőrök, egyetemisták, az árvízzel sújtott települések lakói védekeztek, önkéntesek karitatív szervezetek emberei voltak talpon, a védekezésben több mint tízezren vesznek részt.
Több település - Hernádszentandrás, Tornabarakony, Tornaszentandrás - személyautóval megközelíthetetlen, az ellátással egyelőre nincs probléma. A megyében kilencven település "védekezik", mintegy kéttucatnyi út járhatatlan, illetve nehezen járható.


Vízügyi szakemberek szerint szerdán a Hernád mentén várható igen súlyos helyzet, ide, Ócsanálos térségébe látogat a nap folyamán Pintér Sándor leendő belügyminiszter is.


Homokzsák kell!


Több mint egymillió homokzsákot használtak fel eddig az árvízi védekezéshez a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén.
Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője elmondta: a Hernád felső szakaszán - Hidasnémetinél - szerdán 366 centiméteres apadó vízállást mértek. Méránál a folyó 434 centivel tetőzött az elmúlt nap folyamán, azóta 30 centimétert apadt a víz szintje.


Gesztelynél szerdán reggel 438 centiméteres volt a vízállás, ütemesen, mintegy 2 óránként 20 centimétert árad a folyó - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy már most a 2004 évi egyik legnyagobb árvíz szintjét is elérte az ár magassága. A tetőzést szerdán, a délelőtti, kora délutáni órákra várják a vízügyi szakemberek az eddigi legnagyobb árvíz szintjéhez közeli vízállásokkal.


A Hernád menti védekezés egyik legkritikusabb szakaszánál, Ócsanálos, Gesztely térségében az elmúlt nap és éjszaka folyamán magasították a töltéseket, több 10 ezer homokzsákot beépítve - közölte.
A Sajó kapcsán elmondta: a folyó felső- és középső része ütemesen apad, jelenleg Felsőzsolca térségében tart a tetőző ár, szerda reggel 440 centiméter körül ingadozott a víz szintje az öblözet feltöltődése miatt. Miskolc keleti kapujánál keletkeztek elöntések, de itt megfeszített munkával sikerült lokalizálni a további áradatot - részletezte a szakember.


Apad a Bódva is


Beszámolt arról, hogy a Bódván megindult az apadás, Hídvégardóban szerdán reggel 297 centiméter volt a vízszint - az eddigi legnagyobb érték itt 291 centiméter volt -, Szendrőben 291 centivel tetőzött az elmúlt nap folyamán, azóta 15 centiméteres apadást regisztráltak.
A Bódva ha lassan is, de Edelénynél is apad, szerdán több tízezer homokzsák beépítésével emelték a nyúlgátak szintjét és támasztották meg a Bódva töltéseit a településen. "Úgy tűnik, hogy sikerült megvédeni a töltést a rendkívüli árhullám magasságától, a korábban keletkezett három vízátfolyás helyén kívül nem keletkezett más" - fűzte hozzá.


Csont Csaba külön felhívta a figyelmet az apadás veszélyeire. Mint mondta, "a megindult lassú vízszintcsökkenés nem jelentheti azt, hogy lankad a figyelem, most még inkább koncentrálni kell az átázott, megviselt töltés állapotára, mert az apadó víz veszélyt jelent a gátaknak".
Kitért arra, hogy szerdán a Sajó és a Hernád együttes árhulláma az alsó nyílt ártérben találkozik egymással, rendkívül magas vízszinteket eredményezve.


A három érintett folyón az elmúlt 24 órában mintegy 1500 fős vízügyi különítmény dolgozott, amely szükség esetén a bajbajutott önkormányzatoknak azonnal segítséget tud nyújtani.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite