2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Önkormányzati választások 2010A voksolás folyamatos és zavarmentes

A voksolás folyamatos és zavarmentes


szavazourna1Folyamatos a voksolás a helyi önkormányzat képviselők és polgármesterek, valamint a kisebbségi képviselők vasárnapi választásán, a szavazókörök 19 órakor zárnak - mondta Sári Miklós, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője, az Országos Választási Bizottság (OVB) ülésén.


Az OVI vezetője tájékoztatta a bizottság tagjait a részvételi adatokról, és jelezte: egy szavazókörben sem tapasztaltak sorban állást. A rendkívüli eseményeket összegezve elmondta, a leggyakoribb rendkívüli esemény az volt, hogy választópolgár vagy a szavazatszámláló bizottság tagja rosszul lett a szavazóhelyiségben. Ezekben az esetekben mentőt hívtak, és a rosszulléteknek nem volt súlyosabb következménye.
Gyakori problémának nevezte, hogy a választók lejárt, azaz nem érvényes igazolvánnyal próbálták igazolni személyazonosságukat a szavazatszámláló bizottság előtt. Ezeket a választókat - a jogszabály előírásainak megfelelően - nem engedték szavazni. Sári Miklós felhívta a délután voksolni indulók figyelmét arra, hogy ellenőrizzék igazolványaik érvényességét.
A voksolás előtt az OVI kampányt indított, hogy a választók időben ellenőrizzék okmányaik érvényességét.
Sári Miklós beszámolt arról is, hogy a reggeli tapasztalatok szerint többen abba a "megszokott" szavazókörben mentek, ahol korábbi voksolások idején szavaztak, mert nem nézték meg a választási értesítőjüket. A szavazókörök átrajzolása miatt ugyanis több szavazókör megszűnt, és nem minden választó szavaz ugyanabban a szavazókörben, ahol eddig. A választási iroda vezetője ezért kérte, a délután szavazni szándékozók ellenőrizzék az értesítőn, hol jogosultak a szavazásra, vagy a választási iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n a lakcímük alapján tájékozódjanak a szavazás helyéről.
Jelezte: három szavazóhelyiség később nyitott ki, egy szavazókörben pedig vita alakult ki, amely tettlegességig fajult.
További eseményként említette, hogy több visszalépés is volt, ezeket a kiesett jelölteket a szavazatszámláló bizottságok lehúzzák a szavazólapról.


Forrás: MTI/HÍR PORT24 

2010-10-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite