2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Választás 2010Forsense: a voksolók 10 százaléka a szavazófülkében döntötte el, hogy kire szavaz

Forsense: a voksolók 10 százaléka a szavazófülkében döntötte el, hogy kire szavaz


voks2A Fosense felmérése szerint sokan az utolsó pillanatban döntötték el, melyik pártra szavaznak, és a korábbiaknál több fiatal vett részt a választáson. Az új pártstruktúra minden párt számára új kihívásokat jelent, ha szavazók megtartásáról vagy a bázisok bővítéséről van szó - áll a hirado.hu-nak is elküldött kutatásban.

A vasárnapi választás eredménye újraírta az alapjaiban a rendszerváltoztatáskor kialakuló pártstruktúrát. A Forsense választás napján végzett közvélemény-kutatásából kiderül, hogy ez a változás milyen dinamikával zajlott az utóbbi hónapokban és milyen választói mozgások történtek még az utolsó pillanatokban is. Mivel a kutatás során megkeresett választópolgárokat már egy hónappal korábban is válaszoltak egy közvélemény-kutatás kérdéseire, követni lehet azt is, hogy a pártok között hezitáló szavazók végül merre mozdultak az utolsó napon.
A felmérés egyik fontos tanulsága, hogy a választópolgárok mintegy 10 százaléka szinte az utolsó pillanatban döntött egyik vagy másik politikai erő mellett.


MSZP

MSZP logoA legszűkebb szimpatizánsi körre olvadt MSZP szavazóinak közel 90 százaléka mondta azt, hogy mindig is a szocialistákra szavazott, amiből persze az is következik, hogy a párt szinte egyáltalán nem tudott új szavazókat mozgósítani. Ahogy ezt már a korábbi Forsense mérések is mutatták, az MSZP támogatóinak bázisa az idősebb korcsoportokra szűkült le, szavazóinak kétharmada 55 évnél idősebb volt a választás napján. Az MSZP bázis a vasárnapi voksolás után a korábbinál is erősebb feminin karaktert mutat, támogatóinak közel kétharmada nő. A szocialista bázis alacsonyabban kvalifikált az átlagnál, szavazóik fele szakmunkás végzettségű vagy legfeljebb 8 általánost végzett.


Fidesz


Fidesz logoA Fidesz is meglehetősen sok „régi" támogatóval rendelkezik, vasárnapi szavazóinak kétharmada mindig is erre a pártra voksolt, további mintegy 25 százalékuk a 2006-os választásoktól 2010 elejéig tartó időszakban csatlakozott. A párt szavazóinak egytizede az utolsó egy hónapban döntött, ebben a körben már azok vannak többségben, akik a Fidesz és a Jobbik között hezitáltak az utolsó pillanatig, de végül az előbbit választották. A Fidesz néppárti jellegéből is következően minden életkori csoportban hasonló támogatottsággal rendelkezett a választáson, a legtöbb támogatót azonban a 45 és 54 év közöttiek körében tudhat maga mögött. Az idősebb szavazók megnyeréséért folytatott küzdelemben a vasárnapi adatok alapján is egyértelműen az MSZP fölé kerekedett, és a szocialisták számára utolsó biztos bázist jelentő nyugdíjas korúak körében is nagyobb táborral rendelkezik. A 45 év alattiak körében népszerű Jobbik és LMP parlamenti jelenléte új kihívást jelent majd a Fidesz számára, ahogy azt az április 11-ei eredmények is mutatják. A 24 év alatti szavazók mellett a 35 és 44 év közötti választóknak megközelítőleg a 40 százalékát a két új szereplő vitte az urnákhoz, alátámasztva a Forsense eddigi méréseinek eredményeit.


A korábbi választások alapvető tapasztalata volt, hogy a fiatalok kevésbé mozgósíthatók, és kisebb arányban mennek el szavazni, mint az idősebb korosztályok. A választás napján végzett Forsense kutatás szerint ebben most változás történt, a szavazáson részt vett 35 év alattiak aránya megegyezett a teljes lakosságon belüli arányukkal.


Jobbik


Jobbik LogoSzavazóinak válaszai alapján a Jobbik tábora a 2008-as népszavazás időszakában kezdett bővülni, de az igazi lökést a tavalyi Európai Parlamenti választások adták. Jelenlegi bázisának mintegy 60 százaléka az elmúlt 10 hónap során, egy jelentős őszi kiugrással csatlakozott a párt mögé. A Jobbik választóinak 10 százaléka az utolsó pillanatig hezitált és csak a választást megelőző napokban, illetve a választás napján döntött a radikális párt mellett. Ebben a körben szintén sokan vannak azok, akik a Jobbik és a Fidesz választása között elbizonytalanodva végül az előbbit választották.


LMP


LMP01A legfrissebb táborral rendelkező LMP ismerté válása és növekedése választóinak visszaemlékezései, és az akkor mért adatok alapján is az idei év első hónapjaira tehető. Ami végül a 20 területi lista állításához elegendő ajánlószelvény összegyűjtése után emelte a pártot potenciális parlamenti erővé. Vasárnapi szavazóinak mintegy kétharmada egy-két héttel a választások előtt tudta már, hogy az LMP-re szavaz, érdekes azonban, hogy a biztos bejutáshoz és a 7 százalék feletti eredményhez szükséges plusz egyharmadot mégis az utolsó napok hozták. A visszaemlékezések alapján tetten érhető egy hezitálás, ami elsősorban az MSZP és a Fidesz irányába volt érezhető, de végül szavazóinak 10 százaléka az utolsó napon az LMP mellett döntött.

A két újonnan parlamentbe jutott párt, az LMP és a Jobbik gyakorlatilag azonos választói korfával rendelkezik. Szavazóik közel 50 százaléka 35 év alatti, és csak 10 százaléka 55 év feletti. Ezzel összefüggésben a Jobbik és az LMP jelenlegi szavazóiról az is elmondható, hogy a korábbi 2006-os országgyűlési választáson jelentős részük még nem szavazott (30 százalék).
Iskolai végzettség szerint már nagyobb különbségeket tapasztalhatunk a két új parlamenti erő között. Az LMP választóinak 25 százaléka rendelkezik diplomával, és további 60 százalék érettségivel, ezzel a pártok között az LMP szavazói tekinthetők a leginkább kvalifikáltnak. A radikális párt szavazóinak fele érettségizett, és az átlagnál magasabb körükben a szakmunkások aránya. A Jobbik fontos karaktervonása, hogy rendkívül magas, kétharmadot is meghaladó a férfi szavazók aránya bázisában.

 

2010-04-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite