2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonA vörösiszap sújtotta térségben folytatta országjárását Schmitt Pál

A vörösiszap sújtotta térségben folytatta országjárását Schmitt Pál


Schmitt Pál 001A vörösiszap-katasztrófa által sújtott térségben kezdte Veszprém megyei látogatását a köztársasági elnök. Schmitt Pál országjárása második állomásaként érkezett a megyébe.


A vörösiszap-katasztrófa által sújtott térségben kezdte Veszprém megyei látogatását a köztársasági elnök. Schmitt Pál országjárása második állomásaként érkezett a megyébe.


Schmitt figyelmet akar vinni a megyékbe


Az államfő országjárásának legfontosabb célja, hogy "figyelmet vigyen" magával minden megyébe, ahova ellátogat - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök Veszprémben, az összevont megyei és városi közgyűlés ülésén.
Elmondta, Veszprém megyei látogatását a vörösiszap-katasztrófa által sújtott térségben kezdte, ahol szavai szerint a tragédia nyomán sok fájdalmas, összefogásból pedig számos kiváló tapasztalatot lehet szerezni. Mint kiemelte, ebben a térségben nemcsak felfogni, de kezelni, megoldani is kellett az emberi élet minden területére kiható helyzetet. Schmitt Pál úgy látja, a szakszerűség és a szolidaritás a bajban jelesre vizsgázott.


"Minden remény megvan rá, hogy ha nehezen is, de lassanként begyógyul a seb, amit a táj és emberek közössége kapott Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen" - fogalmazott.


Az önkormányzatok nagy része itt is adósságcsapdával küzd


Az államfő felhívta a figyelmet arra is: Veszprém megyében, ahol nagyon sok az apró, 300-as lélekszám alatti település, ugyanúgy gond a munkanélküliség, a lehetőségek beszűkülése, a forráshiány, mint bárhol másutt az országban. Hozzátette, az önkormányzatok jó része az utóbbi évek során itt is túlélésre rendezkedett be, adósságcsapdával küzd.
Véleménye szerint fontos, hogy minden közösség jól ismerje a saját lehetőségeit és megtalálja a kitörési pontot; szerinte ez a pont Veszprém megye számára elsősorban a turizmus.


Schmitt Pál megemlítette, hogy például Balatonfüreden megújult a reformkori városmag, Pápán fürdőközpont épül. Mint jelezte, az Új Széchenyi terv jelentős forrásokat mozgósít turisztikai, foglalkoztatáspolitikai kezdeményezésekre.
Úgy fogalmazott: még sosem volt ilyen egységes szándék és egységes társadalmi elvárás a változásra.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a közgyűlés előtt arról beszélt, hogy minden önkormányzatnak jelentős adóssága van a megyében. Hozzátette: a megye kiemelten fontosnak tartja a turizmus fejlesztését. Hangsúlyozta azt is, hogy a megyében országos átlag alatti a munkanélküliek száma.


Devecserben az új lakóparkot látogatta meg az államfő

Az államfő Veszprém megyei látogatását Devecserben kezdte, ahol Toldi Tamás, a település polgármestere tájékoztatta arról, hogy a vörösiszap-katasztrófa után milyen lépések történtek.


Schmitt Pál Devecseren megtekintette az újonnan épülő lakóparkot is. Tóth Tibor polgári védelmi alezredes az MTI-nek elmondta, a 87 házból álló lakópark építése június 30-áig befejeződik. Az államfő Devecseren elnöki díszoklevélben részesített hat devecseri embert a vörösiszap-katsztrófa utáni kármentés és helyreállítás során végzett önkéntes munkájuk elismeréseként.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-02-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite