2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
NagyvilágAz 1956-os forradalomra emlékezett a határon túli magyarság is

Az 1956-os forradalomra emlékezett a határon túli magyarság is


Megemlékezést tartottak több európai ország fővárosában működő magyar kulturális intézetben is.


Előadásokkal, kulturális rendezvényekkel, kiállításokkal, fáklyás felvonulással és koszorúzásokkal emlékezett a határon túli magyarság szombaton az 1956-os forradalomra. Megemlékezést tartottak több európai ország fővárosában működő magyar kulturális intézetben is.

okt.23.03


Snagovban - Nagy Imre egykori fogságának színhelyén - Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet megkoszorúzta a mártír miniszterelnök szobrát Budai Richárddal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bukaresti szervezetének elnökével és a román forradalmárok szövetségének delegációjával együtt - jelentette Garzó Ferenc, az MTI bukaresti tudósítója.


Csíkszeredában vándorkiállítás nyílt Forradalom és szabadságharc címmel. Az emlékezők koszorúzáson vettek részt az 1956-os kopjafánál, a Kalász negyedi temető előtti téren. Ünnepi megemlékezésre és koszorúzásra került sor a Gloria Victis emlékműnél is a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusának és a Volt Politikai Foglyok Szövetségének a szervezésében. Este a Csíki Kamarazenekar ünnepi koncertet ad a református templomban.


Baróton a Történelmi Vitézi Rend bardócmiklósvárszéki szervezete a Petőfi utcai 56-os emlékműnél tartott megemlékezést, ahol kopjafát lepleztek le az erdővidéki politikai foglyok tiszteletére.
Kovásznán író-olvasó találkozót rendeztek, amelynek meghívottja Oláh János József Attila-díjas költő, író, a Magyar Napló főszerkesztője volt. Ezt követően az 56-os emlékműnél ünnepséget tartottak. A rendezvényt a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület Ignácz Rózsa Irodalmi Klubja és a Székely Nemzeti Tanács szervezte.
Sepsiszentgyörgyön koszorúzás volt a Szalai Attila-emléktáblánál, a városházán lévő emléktáblánál, az Erzsébet parkban elhelyezett kopjafánál, a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán található 56-os emlékműnél. Ez utóbbi ünnepi műsor helyszíne is volt, amelyen beszédet mondott Antal Árpád polgármester, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, továbbá a Volt Politikai Foglyok Szövetségének és a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének a képviselője. A Székely Nemzeti Múzeumban levetítették a Biszku Béláról szóló Bűn és büntetlenség című dokumentumfilmet. A rendezvényt Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala, a Volt Politikai Foglyok Szövetsége és az Erdélyi 56-os Bajtársi Társaság közösen szervezte.


Székelykeresztúron ökumenikus istentisztelet keretében emlékeztek a forradalomra a római katolikus templomban. Az emlékezők gyertyás felvonuláson is részt vesznek, a római katolikus templomtól a millenniumi emlékműig vonulnak. Koszorúzást rendeztek a millenniumi emlékműnél, ezt követően a helyi Petőfi Általános iskola megemlékező műsorára került sor.
Székelyudvarhelyen az önkormányzat szervezett megemlékezést a Barátok temploma melletti emlékműnél.


Kolozsváron az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs Megyei Szervezete megemlékező ünnepséget szervezett. A rendezvény keretében Asztalos István, Varga Lajos és Pállukács Hajnal tartott előadást. Az est házigazdája Csigi Levente, az EMNT Kolozs megyei szervezetének elnöke.


Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának belső udvarában található emléktáblánál ünnepelték az évfordulót. A résztvevőket Barabás Zoltán költő, a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója köszöntötte.
A kárpátaljai magyarság emlékünnepségét Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartották, és azon részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is - jelentette Varga Béla, az MTI tudósítója. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy 1956 októberének nagyszerű, tiszta forradalma és szabadságharca egy évszázadokra visszanyúló magyar történelmi folyamat huszadik századi fordulópontja volt, méltó az elődök elszántságához, méltó a magyarság szabadságharcos hagyományaihoz. 1956-ot példaként állítva összefogásra szólította fel a kárpátaljai magyarságot, különös tekintettel az október 31-i ukrajnai helyhatósági választásokra. Mint hangsúlyozta, a kárpátaljai magyarság választási esélyeit jelentősen mérsékli az a tény, hogy ma megosztott, és több párt révén óhajtja elérni azt a képviseletet, amit valójában csak osztatlan erőként érhetne el.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite