2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz 1956-os sortűz áldozataira emlékeztek Salgótarjánban

Az 1956-os sortűz áldozataira emlékeztek Salgótarjánban


Salgótarján lakóinak mindmáig nehéz feldolgozni az 1956-os tömeggyilkosságot, s bár a rendszerváltás után kormányzati és helyi döntések hatására valamelyest gyógyultak a sebek, azokat begyógyítani sosem lehet - mondta a nógrádi megyeszékhely alpolgármestere a városi gyásznap koszorúzási ünnepségén, kedden.

sortuzst

MTI Fotó: Komka Péter


Az 1956. december 8-i sortűz áldozataira emlékezve Dániel Zoltán (DK-Együtt-MSZP-Tarjáni Városlakó Egyesület) hangsúlyozta, hogy 1956-ban november 4-e után Salgótarjánban és a szénmedencében tovább erősödtek a munkástanácsok, sztrájkot szerveztek a bányászok, a november 14-én megalakult Nógrád Megyei Munkástanács pedig a kormány lemondatásáról is tárgyalt Budapesten.


A központi vezetést erőteljesen érdekelték a Nógrád megyei események, az országos rendőrkapitányság december 3-án részletes beszámolót készített a kormánynak - mondta. Dániel Zoltán kitért arra, hogy december 7-én a salgótarjáni munkástanácsok delegációja előtt Marosán György kommunista vezető lövetést emlegetett, ami sajnos be is következett. December 8-án letartóztattak két munkástanácsi vezetőt, és miután a hír elterjedt, több ezer ember követelte szabadon bocsátásukat a megyetanács és a rendőrség előtt.

sortuzst1

MTI Fotó: Komka Péter


Ekkor "sokféle módon magyarázott előzmények után" tüzet nyitottak a tömegre a pufajkások és a szovjetek is, ártatlan emberek tucatjai lettek a megtorlás áldozatai - mondta az alpolgármester, aki arról is megemlékezett, hogy a pufajkások december 13-án kivégeztek két, az acélgyárból elhurcolt nemzetőrt, Hadady Rudolfot és Hargitai Lajost. "Emlékezzünk a december 8-i sortűz áldozataira megrendülten és tisztességgel!" - fordult a mintegy kétszáz fős hallgatósága felé beszéde végén Dániel Zoltán.


Salgótarjánban december 8-a a rendszerváltás óta városi gyásznap. Az áldozatokra a sortűz színhelyén, az egykori Vásártéren emlékeznek. A teret December 8. térnek nevezték át, és emlékmű is áll rajta. A városban délelőtt külön megemlékezést szervezett a Pofosz Nógrád megyei szervezete és a Polgári Salgótarjánért Alapítvány. Azon a rendezvényen részt vett és a megemlékezés virágait helyezte el Salgótarján két alpolgármestere. Az önkormányzat által szervezett városi gyásznapon koszorút helyeztek el az emlékműnél a DK, a Fidelitas, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az MSZP helyi szervezeteinek képviselői, valamint a Pofosz Nógrád megyei szervezete.


Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-12-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite