2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonAz unió fekete báránya Magyarország az MSZP szerint

Az unió fekete báránya Magyarország az MSZP szerint


Kovács LászlóKovács László szerint megbecsült tagállamból Magyarország mára az Európai Unió fekete báránya lett. Az MSZP alelnöke szombaton sajtótájékoztatón azt mondta: bár Orbán Viktor erős Európáról beszél, politikája egy gyenge, nemzetközi tekintélyét elvesztő Magyarországhoz vezet. Erről az útról vissza kell fordulni - húzta alá.


A soros elnökség már biztosan nem lesz sikertörténet - vélekedett Kovács László, hozzátéve, fontos, hogy a kormány ne akarja legyőzni az EU intézményeit, és mentse, ami menthető. Mint mondta, az MSZP kész támogatni ebben a kabinetet, ehhez azonban az szükséges, hogy a miniszterelnök fölhagyjon "pökhendi és nyegle nyilatkozataival", a demokrácia és a jogállamiság lerombolásával.


Az elnökséggel Magyarország lehetőséget kapott bizonyítani, hogy beilleszkedett az unióba, ehelyett azonban kétségek támadtak, vizsgálatok folynak, hogy a kormány egyes intézkedései nem sértik-e az uniós alapelveket - jelentette ki a szocialisták alelnöke.
A volt külügyminiszter úgy fogalmazott: Magyarország és egyetlen soros elnökség sem kapott korábban ennyi bírálatot, ami azt mutatja, hogy Orbán Viktor és kormánya eljátszotta a nemzetközi bizalmat, megbecsülést, amelyet szerinte az ország már a nyolcvanas évek eleje óta élvezett.


Mint mondta, a bírálók kétségbe vonják, hogy Magyarország demokratikus jogállam, hogy alkalmas a soros elnökség betöltésére, berendezkedését egykori és mai tekintélyuralmi rendszerekhez, diktatúrákhoz, a kormányfőt pedig azok vezetőihez hasonlítják. Hozzátette: a bírálók között baloldali, liberális és konzervatív lapokat és politikusokat is találni.


Kovács László szerint bár e bírálatokat a médiatörvény szülte, azokat a kormány korábbi, a demokráciát és jogállamiságot romboló intézkedései alapozták meg, és azok hiteltelenítik a médiatörvénnyel összefüggő kormányzati nyilatkozatokat is. Úgy vélekedett, az ország tekintélyének helyreállításához kulcsfontosságú lenne, hogy a parlament - a szocialisták által is szorgalmazott rendkívüli ülésen - visszavonja a médiatörvényt, és helyette szakmai egyeztetések után új jogszabályt alkosson. Ellenkező esetben a jogszabály visszhangja a soros elnökség egészét meghatározhatja.


Beszélt arról is: hamis a kormány érvelése, amely a médiatörvény és más európai szabályozások rokonságáról szól, mert bár valóban nem példátlan, hogy a médiahatóság vezetőit a kormány nevezze ki, szokatlan, hogy saját emberei közül tegye ezt. Az MSZP alelnöke úgy összegzett: a kormánynak be kell látnia, hogy kétharmados parlamenti többsége idehaza szinte korlátlan lehetőségeket biztosít számára, az Európai Unióban azonban nem ad többletjogokat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-01-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite