2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz ácsolt ládák kétezer éves örökségéről a Palóc Múzeumban

Az ácsolt ládák kétezer éves örökségéről a Palóc Múzeumban


Az ácsolt ládák kétezer éves öröksége a Kárpát-medencében címmel tart előadást a balassagyarmati Palóc Múzeumban hétfőn Gyenes Tamás szuszékkészítő, fafaragó népi iparművész. A programot a március 8-tól látogatható időszaki kiállításhoz kapcsolódóan szervezik.

paloc_muzeum001

A balassagyarmati Palóc Múzeumban április 27-ig tekinthető meg az Öreg csergék - vén szuszékok című kiállítás, amelynek egyik főszereplője az Erdélyben általánosan ismert ágytakaró, a racka juh szőréből készített cserge, a másik pedig az ácsolt láda, régi nevén szuszék.

Az ősi bútor a Kárpát-medencében maradt fenn a legnagyobb számban, a múzeumban a különböző tájegységekből mutatnak be ritka, értékes darabokat. A ládákat az előző évszázadban leggyakrabban kelengyés ládának használták, ezért igen szép díszítéssel látták el őket, különösen a palóc vidékeken.

A kiállított - zömmel 1800-as évekbeli - vén szuszékok annak a Gyenes Tamásnak és Nagy Ágnesnek a magángyűjteményéből származnak, akik nemcsak gyűjtik, hanem több éve kutatják is őket, ennek alapján készült az Ácsolt ládák titkai című könyv.

Gyenes Tamás, a hétfői előadó mindemellett az egyetlen szuszékkészítő ma Magyarországon, aki az ősi, fejszével hasított, vonókéssel faragott, kézzel hornyolt módszerrel dolgozik, és több mint negyven ácsolt ládát készített már.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-04-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite