2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
ItthonAz adószakértő szerint a lakosság fizeti a tervezett adókat

Az adószakértő szerint a lakosság fizeti a tervezett adókat


Minden adóemelést így vagy úgy, de a lakosság fizeti Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint, aki az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a gazdasági növekedésre egyértelműen negatívan hat, hogy azokban a szektorokban, ahol komolyabb nyereség képződik, és fejlesztések indulnának be, és ezek a különadók miatt leállnak.

adó


Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülést követően jelentette be, hogy egy ezrelékes mértéket javasol a pénzügyi tranzakciós illetékre, más néven tranzakciós adóra, amely a költségvetés számára 130 milliárd forint bevételt jelent 2013-tól. Továbbá július elsejétől vezetik be, de ténylegesen augusztustól működik a távközlési adó is. Eszerint havonta 10 perc mentesül az adó alól, afölött 2 forint adót kell fizetni percenként, a magánszemélyek esetében 700 forintos havi korlátot, a cégeknél 2.500 forintost vezetnek be.


A miniszter elmondta, hogy az adók a társaságokat terhelik, és véleménye szerint egyebek mellett az erős verseny miatt ezeket nem tudják áthárítani a lakosságra. Az Ernst and Young szakértője azt mondta: ne legyen kétség afelől, hogy végül a lakosság fogja megfizetni. Példaként azt mondta, a bankokat terhelő adó nyomán alacsonyabb betéti kamatok, drágább hitelek jöhetnek, illetve a biztosításoknál, a távközlési cégeknél például elképzelhető, hogy nem úgy csökkennek a díjak, mint az adó nélkül.


Megjegyezte, "persze nincs jó döntés az adóemelésben". Rámutatott: a költségvetési kiadások csökkentése mellett adót is kell emelni a válságnak ebben a szakaszában, az eladósodás ezen szintjén, ez nemzeti érdekből is szükséges. A szakértő szerint a kormány egy viszonylag ügyes módját találta ki annak, hogy hogyan terítse minél szélesebb körben ezt a terhet, ha tabunak tekinti a személyi jövedelemadóban az egy kulcsot, illetve az egy alacsony kulcsot és a vagyonadóztatást.


Helyesnek tartotta a vállalkozások egymás közötti pénzmozgásnál a banki átutalási kötelezettséget, de az 5 millió forintos határt magasnak minősítette, szerinte alacsonyabb szinten kellene ezt meghatározni. Szavai szerint Magyarország első számú adózási problémája a feketegazdaság nagysága. Vannak olyan becslések, amelyek a bruttó hazai termék negyedére teszik az adózatlan gazdaságot - tette hozzá.


A Széll Kálmán Terv 2.0 programban szereplő, az átutalásoknál meghatározott 30 ezer forintos felső határról a gazdasági miniszter szerdán nem tett említést. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint ha ezt eltörlik, egyenes következményként a nagy összegű utalásokat nem Magyarországon fogják bonyolítani. Kiemelte, "2013-ban kettős bankadó lesz érvényben, a jelenlegi fele, plusz ez". Magyarországon egyébként is nehézkes és drága a hitelezés, a fejlődés mozgatórugója az olcsó hitel - jegyezte meg. Jelezte, az ideiglenesnek szánt különadókat kivezetik ugyan, de a most bejelentett adókkal állandó terheket vetnek ki a fejlődőképes szektorokra.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite