2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
ItthonAz áfa-visszatérítés 250 milliárdját keresi a kormány

Az áfa-visszatérítés 250 milliárdját keresi a kormány


A kabinet vasárnapi ülésén szó lesz a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlésztéséről, és előkerülhet a köznevelési törvény koncepciója is.


Ismét több gazdasági kérdés kerül a kormány elé a vasárnapi ülésén: téma lesz a vállalkozásoknak még idén visszafizetendő 250 milliárd forintnyi áfa ügye, a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlésztésének lehetősége, és újból tárgyal a kabinet a jövő évi költségvetésről.

 

Orban_es_Matolcsy


Orbán Viktor miniszterelnök a hét eleji lovasberényi kormányülés után azt mondta, vasárnap tárgyal a kormány arról a problémáról, hogy az EU bíróságának döntése miatt az államnak idén még mintegy 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie a vállalkozásoknak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez más megközelítésben jó hír, mert bár van költségvetési vonzata, "ez a pénz az emberekhez, a vállalkozásokhoz kerül". Az Európai Unió bírósága július végén hirdette ki ítéletét, amely szerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfaszabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést.


Kiemelt napirendi pontja lesz a kormányülésnek a devizahitelesek megsegítése ügyében Hajdúszoboszlón tett Fidesz-KDNP-s javaslat is, amely indítványozza a kabinetnek, hogy tegye lehetővé a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését. Lázár János Fidesz-frakcióvezető közölte: javaslatuk szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, a tranzakció teljes költségét pedig a bankoknak kellene viselniük. A kormány vasárnap dönt a kérdésben, s ha elfogadja, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják - tette hozzá pénteken Lázár János.

 

Lázár János003


Az MTI úgy tudja, ismét téma lesz a kabinet tanácskozásán a jövő évi költségvetési törvény tervezete, valamint a második félévi jogalkotási program. A távirati iroda korábbi információi szerint vasárnapi ülésén újra tárgyalhat a kormány az új köznevelési törvény koncepciójáról is. A nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciója MTI birtokába került anyagának címlapján az szerepel, hogy "a kormány 2011. augusztus 31-én jóváhagyta", de az MTI úgy tudja, hogy a miniszterelnök az oktatási államtitkártól kért még bizonyos, kisebb változtatásokat. Várhatóan ezek átvezetését tekintik át vasárnap. Napirenden szerepelhet a felsőoktatási törvény tervezete is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
Fotó: Soós Lajos - MTI

 

 

2011-09-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite