2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonAz ágazati különadók 2012-ig érvényesek

Az ágazati különadók 2012-ig érvényesek


Rogán AntalA kormány által beterjesztett válságadó, azaz ágazati különadó, a három ágazat profitjának egységesen ötven százalékát érinti - mondta Rogán Antal, a Fidesz képviselője a törvénytervezet expozéjában.


A válságadók, azaz az ágazati különadók kivetésére azért kényszerül az új kormány, mert a 2010-es költségvetésben "közel 500 milliárd forintos lyuk tátong", és az idei 3,8 százalékos hiány teljesítéséhez szükség van a válságadókra - magyarázta a törvénytervezet benyújtását Rogán Antal, aki Lázár Jánossal közösen jegyzi azt. Az ágazati különadók három évre, 2010-re, 2011-re és 2012-re szólnak és három szektort, a távközlést, az energiaszolgáltatókat és a kereskedelmi áruházláncokat érintik - ismertette.
"Az előző kormányok idején az adót rendszerint a magyar kisemberek, valamint a magyar kis- és középvállalkozások fizették. Az új kormány idején azoknál marad több pénz, akik eddig a legtöbb adót fizették, és azok fognak adót fizetni, akinél eddig a legtöbb profit keletkezett" - indokolta a törvénytervezet előterjesztője.
Rogán Antal úgy vélte: a különadó azért méltányos, mert a kivetés alapja nem a nyereség, hanem az árbevétel, így nemcsak a költségvetés céljai teljesülnek, de az egyes piacokon, illetve alpiacokon a semlegesség is érvényesül. Az energiaszektorban, ahol a kisvállalkozások nem jellemzőek, az adókivetés lineáris, a másik két ágazatban az adókivetés progresszív módon történik.
Rogán szerint támogatható a költségvetési bizottság módosító javaslata, amely szerint a távközlési különadónál adómentesek legyenek azok a kis kábelszolgáltatók, amelyek árbevétele nem éri el a százmillió forintot. Az adó alól nem lehet kibújni, mert az a kapcsolt vállalkozásokra is kiterjed - rögzítette a képviselő.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite