2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz államalapításra emlékezett Salgótarján

Az államalapításra emlékezett Salgótarján

Tegnap délután Salgótarjánban Varga András plébános által vezetett közös imádsággal, Dóra Ottó polgármester ünnepi köszöntőjével és Szent István szobrának megkoszorúzásával kezdődött meg az idei augusztus 20-ai ünnep.

augusztus20st

A város közössége előtt elmondott beszédében a város polgármestere a jeles ünnep összetartó erejéről, az Európához tartozás fontosságáról beszélt és arról, hogy a szavak helyett tettekkel, ígéretek helyett munkával állhatunk csak meg vállalt feladataink és embertársaink előtt. Az ünnepi beszéd elhangzása után a Zenthe Ferenc Színház művészeinek rövid, zenés előadását tekinthette meg a közönség, majd a városban működő szervezetek és hivatalok képviselői helyezték el virágaikat, koszorúikat Szent István szobránál.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király, a keresztény magyar államalapítás és a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját tette ünneppé és ekkor hívatta össze a királyi tanácsot. Élete alkonyán a király pedig ugyancsak e napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának és 1038-ban ő maga is ezen a napon halt meg. Az ünnep dátumát Szent László király tette át augusztus 20-ára. Salgótarjánban Bobály Attila mészkő alapon álló Szent István bronz szobrát 1996-ban állították fel.

Forrás: Salgotarjan.hu/NOGRAD24

 

 

2015-08-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite