2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
ItthonAz államfő által visszaküldött törvényekről is dönthet a Ház

Az államfő által visszaküldött törvényekről is dönthet a Ház


Az Országgyűlés mai ülésén dönthet egyebek mellett a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényjavaslatról, továbbá rögzítheti az egészségügyi dolgozók béremelését is.

Parlament

A délután egy órakor kezdődő ülésnap elején a fideszes Horváth Zoltán teheti le képviselői esküjét, aki az Európai Parlamentbe távozó Bánki Erik helyét foglalhatja el a parlamentben.

A szokásos interpellációs blokk után a Ház dönthet arról a két, korábban már elfogadott törvényjavaslatról, amelyeket Áder János június 5-én küldött vissza megfontolásra. Az államfő - a médiaszabályozás módosításához hasonlóan - ezúttal is eljárási és formai kifogásokat fogalmazott meg. Áder János szerint a kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabály koherenciazavarát pedig csak az újbóli megtárgyalásával lehet orvosolni.

Az Országgyűlés ugyancsak ma szavaz az újabb egészségügyi salátatörvényről, amely rögzítheti a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését, a gyógyszerhamisítás irányelvének átültetését, s leírhatja a minőségi egészségügyi szolgáltatás alapvető feltételeit.

ezo_banner

hirdetés

Új törvényt hozhatnak a termékek piacfelügyeletéről, amely szeptember 1-jei hatállyal kimondaná, hogy Magyarországon csak biztonságos termék hozható forgalomba vagy üzemeltethető, biztonságukról pedig a gyártó köteles gondoskodni. Emellett módosíthatják a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló jogszabályt is, amivel megjelenne például a diszkriminatív árazás tilalma, valamint pontosítanák a fizetési határidőkre és a beszerzési ár alatti értékesítésre vonatkozó rendelkezéseket is.
A Ház várhatóan kihirdetheti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alapokmányának módosítását, amely Magyarország részvételi kvótájának megemeléséről is rendelkezik.

Zárószavazásra lehet számítani az idén elfogadott munka törvénykönyvének hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról, továbbá új jogszabályt fogadhatnak el a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról is.

A határozathozatalok után még a ma esti órákban napirendre kerül annak a törvényjavaslatnak a vitája, amely kimondja, a kultúráért felelős miniszter egyúttal az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke is, és ezt a funkcióját nem ruházhatja át másra.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite