2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonAz államfőnek is évente nyilatkoznia kell vagyoni helyzetéről

Az államfőnek is évente nyilatkoznia kell vagyoni helyzetéről


A köztársasági elnöknek a jövő évtől az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan évente vagyonnyilatkozatot kell tennie az államfő jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényjavaslat elfogadása esetén - mondta Répássy Róbert közigazgatási és igazságügyi államtitkár kedden, az előterjesztés parlamenti vitájában elmondott expozájában.

schmitt pal04.11

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány által benyújtott indítvány az új alaptörvényhez illeszkedő sarkalatos törvény, így elsősorban azokat a részletszabályokat tartalmazza, amelyek kifejtésére nem ad lehetőséget az alkotmány.

Kifejtette, a köztársasági elnök tekintélyének megfelelően a jövőben a többi közjogi méltóságtól különálló törvény szabályozhatja az államfő jogállását és javadalmazását; így történik ez például a köztársasági elnök tiszteletdíjával is, amely érdemben ugyan nem módosul, de szabályozása elválik a más közjogi méltóságok anyagi megbecsülésétől.

A kormány képviselője elmondta továbbá, hogy a jövőre életbe lépő alaptörvénnyel egy időben sarkalatos törvény rendelkezhet az államfő lemondásának, tartós akadályoztatásának, vagy személyi védelmének és az őt segítő hivatal részletszabályairól. Hozzátette: a köztársasági elnöknek ezek alapján a jövőben lehetősége nyílik például elnöki tanácsadó, illetve főtanácsadók kinevezésére.
Répássy Róbert megjegyezte, hogy a javaslat kitér a volt államfők juttatásának biztosítására is.


Forrás : MTI / HÍR PORT 24

 

2011-06-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite