2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonAz állam tudná működtetni az egészségügyet és az oktatást

Az állam tudná működtetni az egészségügyet és az oktatást


Orbán Viktor01Orbán Viktor szerint lenne elég ereje az államnak az egészségügy és az oktatás működtetésére, ha átvenné azokat az önkormányzatoktól.


A miniszterelnök az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szólt: szerinte az volna az ideális, ha az önkormányzatok már úgy készíthetnék el a 2011-es költségvetésüket, hogy a legfontosabb kérdésekről megállapodtak a központi kormányzattal. Orbán Viktor úgy fogalmazott, ha az önkormányzatok úgy érzik, hogy "földhöz vágja őket" például a kórházaik működtetése, vagy nincs elég pénzük az oktatási intézmények fenntartására, akkor a kormány szívesen szervezi meg mind az egészségügy, mind az oktatás kérdését és veszi állami kézbe.
Ismét hangsúlyozta ugyanakkor, hogy miután az önkormányzatok a tulajdonosai például a kórházaknak, ezért nélkülük és ellenükre nem lehet állami szervezést kialakítani.
Szerinte azonban az önkormányzatok annyira eladósodottak, hogy többségük számára teljesen világos: saját erőből nem fogják tudni működtetni a kórházaikat. A kormány pedig nem akar pénzt adni olyan rendszerek működtetésére, amelyekről az elmúlt években kiderült, hogy csak újra és újra előállítják ugyanazokat a problémákat - fűzte hozzá a kormányfő, aki igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az államnak, a kormányzatnak jelenleg van-e elég ereje, kapacitása, szakembergárdája ahhoz, hogy ha egészségügyet, oktatást átvesz, akkor azt működtetni is tudja.
Arra, hogy körülbelül mikorra látja lefolytathatónak az önkormányzatokkal a tárgyalássorozatot, úgy reagált, hogy "ami kívánatos volna, az a következő év első negyedévének vége". Az ideális szerinte az volna, ha már úgy készíthetnék el az önkormányzatok a 2011-es költségvetésüket, hogy a legfontosabb kérdésekről megállapodtak a központi kormányzattal.
A főváros és a kormány viszonyát firtató felvetésre kifejtette, a kormánykoalíció politikai összetétele nagy valószínűséggel azonos lesz a fővárosi politikai térkép leosztásával, és így valószínűleg sokkal jobb lesz a főváros és a kormány viszonya, mint bármikor korábban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az igazán izgalmas kérdés szerinte az, miképpen alakul a kerületek és a főváros viszonya.
Az államháztartás helyzetéről szólva azt mondta, "azt mindannyian tudtuk, hogy a megörökölt államháztartási és költségvetési helyzet az cudar. Azt mindenki tudta, hogy a 2010-es költségvetés számai nem stimmelnek. (...) Azt is láttuk, hogy tele van csontvázakkal a központi költségvetés szekrénye vagy kamrája". Ezek egyenként dőlnek ki - folytatta -, ez a folyamat még nem fejeződött be. Legutóbb például az derült ki, hogy a 2009-es évi költségvetés sem igaz, ugyanis szemben a törvényben foglaltakkal, "a valódi hiány az ott jó fél százalékkal magasabb", 4,4 százalék körül lesz.
Megerősítette, tavasszal elfogadhatják az új alaptörvényt. A miniszterelnök egy világos, a magyar történelmi hagyományokat tiszteletben tartó, egyszerű, sok értelmezésre nem szoruló, a későbbi, utánuk következő jó néhány parlament számára alaptörvényként szolgáló alkotmányt tart kívánatosnak, amely katalógusszerűen megnevez sarkalatos, kétharmados vagy négyötödös törvényeket is. Néhány intézmény esetében néhány alapállítás rögzítése is kívánatosnak látszik - tette hozzá. Az alkotmány előszavának pedig szerinte arra kell választ adnia, hogy "mégis miért élünk mi egy országban, mi köt bennünket össze".


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite