2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedAz Alstom nyerte el a Mátrai Erőmű két blokkjának nagyjavítására kiírt pályázatot

Az Alstom nyerte el a Mátrai Erőmű két blokkjának nagyjavítására kiírt pályázatot


Az Alstom nyerte el a Mátrai Erőmű IV. és V. blokkjában működő gőzturbinák nagyjavítására kiírt, mintegy 3,7 milliárd forint értékű közbeszerzési pályázatot.

Mátrai Erőmű

Az Alstom Hungária Zrt. és a Mátrai Erőmű Zrt. csütörtöki közös közleménye szerint a megbízás az elmúlt nyolc év egyik legnagyobb értékű gőzturbina-felújítása Magyarországon, amelynek során a blokkok eredeti hatásfokát és rendelkezésre állását egyedülálló megoldással állítják vissza.

Az Alstom két, 232 megawattos (MW) gőzturbinát és a hozzájuk tartozó alrendszereket újítja fel az erőműben.

A tájékoztatás szerint a munkát Magyarországon egyedülálló mérnöki megoldással valósítják meg. Az Alstom először a Mátrai Erőmű által egy másik erőműből megvásárolt turbina-egységet újít fel, ezzel az egységgel cserélik ki a magyar szakemberek az erőmű V. blokkjában üzemelő berendezést.

Ezután az V. blokkból kiszerelt turbinát felújítják, és a IV. blokk berendezései helyére szerelik be. Ez az eljárás blokkonként csak 66 napos leállást tesz szükségessé, ami jelentősen rövidebb egy szokásos turbina-nagyjavításnál.

A közlemény szerint ha a felújítás teljes időtartamára le kellene állniuk az erőművi blokkoknak, az blokkonként csaknem másfélszer ennyi, 90 napos leállási időt igényelne, ami hosszabb kiesést jelenthet a villamosenergia-termelésben.

A felújítás költséghatékonyabb üzemelést tesz lehetővé. Az ellátásbiztonság növekedésével a Mátrai Erőmű továbbra is biztosítani tudja a hazai energiatermelés jelentős hányadát - idézi a közlemény Giczey Andrást, a Mátrai Erőmű igazgatóját.

A 950 megawatt (MW) beépített teljesítménnyel rendelkező Mátrai Erőmű az ország legnagyobb lignit tüzelésű erőműve, önmagában az ország energiatermelésének 21 százalékát biztosítja, és majdnem 1 millió háztartást lát el energiával.

A közlemény kitér arra is, hogy az Alstom jól halad a paksi atomerőmű generátorainak felújításával is.

A vállalat erőmű szerviz üzletága még 2013-ban nyerte el az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által nyolc üzemi és egy tartalék generátor forgórészének felújítási munkáira kiírt, mintegy 1,5 milliárd forint értékű közbeszerzési pályázatot. A szerződés alapján évente egy generátor forgórészt újítanak fel, ezek közül az Alstom már az idén felújította és üzembe helyezte a harmadik berendezést.

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-03-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite