2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
NagyvilágAz amerikai nagykövetség munkatársait már menekítik Bangkokban

Az amerikai nagykövetség munkatársait már menekítik Bangkokban


banA legfrissebb adatok szerint nyolcan haltak meg a kormányellenes tüntetők és a katonák szombati összecsapásaiban Bangkokban, a sérültek száma pedig megközelíti az ötvenet.


A harcok kiújulása, csütörtök este óta összesen 24-en veszítették életüket és 187-en sebesültek meg. Ez utóbbiak között vannak külföldiek is: egy mianmari, egy lengyel és egy kanadai állampolgár. A kormányellenes vörös ingesek tiltakozó megmozdulásának március közepi kezdete óta pedig a hivatalos adatok szerint 54-en haltak meg és több mint 1600-an megsérültek.


A washingtoni külügyminisztérium szombaton elrendelte a bangkoki amerikai nagykövetségről az összes, nem létfontosságú munkát végző személy, s azok családtagjainak evakuálását.
Szombaton egyébként Bangkok központjában egész nap lövések és robbanások zaja volt hallható.
A thaiföldi hadsereg kijelölt egy övezetet Bangkok központjában, és arra figyelmeztette a tüntetőket és a helyi lakosokat, hogy azon a területen tűzparancs van érvényben. A katonák szögesdrótot húztak ki a Ratcsaraprarop negyedbe vezető utakon, és angol nyelvű figyelmeztető feliratokat függesztettek ki, melyek szerint a zónába tilos a belépés, és ott a katonák éles lőszerrel lőhetnek.


A hadsereg szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a katonák erőszakkal fogják feloszlatni a kormányellenes tüntetőket, ha nem hagyják el önként az általuk megszállt területet. Közölte ugyanakkor, hogy az oszlatás időpontját még nem tűzték ki. "Megfelelő előkészítés nélkül még több veszteség lesz emberéletben" - mondta, hozzátéve, hogy csütörtök este óta már 20-an estek áldozatul az összecsapásoknak. Azt is bejelentette, hogy a hadsereg erősítést küld a tüntetőkkel szemben álló csapatokhoz.


Vörös ingesek ezrei bambuszból, autógumikból és szögesdrótból barikádokat építettek Bangkok kereskedelmi és idegenforgalmi központjának védelmére, amelyet április eleje óta megszállva tartanak. A negyedet a katonaság körbezárta, és péntek óta szünetel a víz- és áramszolgáltatás.
A vörös ingesek egyik vezetője, Dzsatuporn Prompan szerint a helyzet már-már polgárháborúra emlékeztet.


- A thaiföldi kormány nem hátrál meg, nem enged a város központját megszállva tartók követeléseinek - jelentette ki szombaton Abbhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök, aki először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy Bangkok központjában újra összecsapások kezdődtek a tüntetők és a hadsereg alakulatai között.


Abbhiszit Veddzsadzsiva szerint a kormány nem hátrálhat meg, folytatnia kell az egész ország érdekeit szolgáló tevékenységét. "Nem hagyhatjuk, hogy egy csoport milíciát hozzon létre a kormány megdöntésére. Ahhoz, hogy ne haljon meg még több ember, a tüntetőknek fel kell hagyniuk a tiltakozással" - tette hozzá televíziós beszédében.


Az ENSZ-főtitkár az erőszak beszüntetésére szólította fel a feleket helyi idő szerint még pénteken. Ban Ki Mun növekvő aggodalommal figyeli a feszültség és az erőszak gyors fokozódását Thaiföldön, és szomorú a számos civil áldozatról, közöttük újságírókról érkező hírek hallatán - közölte az ENSZ-főtitkár sajtóosztálya közleményben.


Az ENSZ-főtitkár felszólította a tiltakozókat és a thaiföldi hatóságokat, tegyenek meg mindent az újabb erőszakos cselekmények és emberáldozatok elkerülése érdekében.
A vörös inges tüntetők a kormány lemondatására irányuló legújabb kampányukat márciusban indították el, arra hivatkozva, hogy a kabinet törvénytelenül jutott hatalomra, és nem törődik a szegényekkel. A tiltakozók sürgetik a 82 esztendős Bhumibol Aduljadedzs királyt, hogy vessen véget hallgatásának, és avatkozzon közbe, de a köztiszteletben álló agg uralkodó eddig nem szólalt meg.

2010-05-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite