2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonAz Amnesty International aggódik az alkotmány miatt

Az Amnesty International aggódik az alkotmány miatt


A nemzetközi emberi jogi szervezet üdvözli az ENSZ határozatot, mely elítéli a szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetést.

alkotmány


Üdvözli az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetést elítélő határozatot fogadott el pénteken. Az AI ezt a szombati budapesti melegfelvonulással kapcsolatban közleményében tudatta, hangsúlyozva, hogy ez az első, a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) közösségének jogait védő határozat, amelyet a tanács elfogadott.


Emlékeztetnek, hogy szervezetük idén 19 országból több mint 50 tagú nemzetközi küldöttséggel vesz részt a budapesti meleg méltóság menetén azért, hogy támogassa az LMBT-közösség szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jogát, valamint a hátrányos megkülönböztetés ellen folytatott küzdelmüket.


Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előremozdításáról szóló 2003-as magyarországi törvény tiltja a hátrányos megkülönböztetést többek között a szexuális irányultság és a nemi identitás alapján is - írják, hozzátéve ugyanakkor: szerintük aggodalomra ad okot, hogy "az új magyar alkotmány elmulasztja felsorolni a szexuális irányultságon, illetve a nemi identitáson alapuló diszkrimináció tilalmát".


Továbbá aggasztónak tartja a szervezet, hogy a 2012. január 1-jétől hatályos alaptörvény a házasságot egy férfi és egy nő közötti életközösségként definiálja, amely szerintük elvezethet akár az azonos neműek házasságának kifejezett tiltásához is.
Az AI ellenzi a szexuális irányultság vagy nemi identitás alapú hátrányos megkülönböztetést a házasság és az élettársi kapcsolatok szabályozásában, és arra kér minden államot, hogy ismerje el a szabad választáson alapuló családmodellt - olvasható a közleményben.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite