2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonAz árvízi újjáépítés megkönnyítéséről állapodott meg a BM és a bankszövetség

Az árvízi újjáépítés megkönnyítéséről állapodott meg a BM és a bankszövetség


PintĂ©r SándorEgyüttműködési megállapodást írt alá Pintér Sándor belügyminiszter és Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke szerdán.


Ennek értelmében a hitelből épült, de az árvíz során megrongálódott házak tulajdonosai is hozzákezdhetnek az újjáépítéshez, mivel a bankok lemondanak arról, hogy a nekik kifizetett biztosítási összeget a hiteltörlesztésre fordítsák. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, az árvízi védekezés és újjáépítés irányítására kinevezett miniszteri biztos ismertette: hét megyében ötven családot érint a most kötött megállapodás.
Pintér Sándor belügyminiszter azt hangsúlyozta: jogilag ez volt az utolsó pont ahhoz, hogy valamennyi, az árvíz során megrongálódott ház újjáépülhessen. Mint mondta, azokra a házakra is kiterjed az újjáépítés, amelyek esetében korábban hitelt vettek fel a ház építésére - tette hozzá.
Erdei Tamás arról beszélt, hogy a Belügyminisztérium kereste meg a Bankszövetséget, hogy próbáljanak közös megoldást találni a bajbajutott családok megsegítésére. Hozzátette: olyan megállapodást tudtak találni, amelyben a legfontosabb, hogy még a tél beállta előtt, október végéig megtörténhet a helyreállítás. Kitért rá, hogy a megállapodásban a Bankszövetség kifejezte, hogy a tagbankjaik együttműködnek a kormányzattal, és nem lehet az újjáépítés feltétele a korábbi bankhitel. Ismertette: hét évre terhelési és elidegenítési tilalom kerül az érintett ingatlanokra az állam javára, és a bank jelzálogjoga ebből a szempontból háttérbe szorul.
"Remélem, hogy a bankrendszer azt tudta mutatni és azt próbálja mutatni, hogy az üzleti érdek egyfajta dolog, de megértjük, amikor családok nagyon-nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, és én azt hiszem, hogy ez egy jó minta arra, hogy a következőkben is a kormányzattal közösen megfelelő megoldásokat tudjunk találni azon családok számára, akik a korábban felvett hitelek miatt nehézségekbe kerülnek" - fogalmazott.
A megállapodás aláírásakor ismertették: 2010 májusában és júniusában rendkívüli árvízi helyzet alakult ki, amely a térségben élők vagyonában és a középületekben is rendkívüli károkat okozott. A kormány döntött azoknak a károsultaknak a támogatásáról, akik emiatt elvesztették a házukat, a kifizetések pedig megkezdődtek. A Belügyminisztérium és a Magyar Bankszövetség együttműködési megállapodást kötöttek azért, hogy az árvízi helyreállítás akadálymentes legyen, s hogy a károsult magánszemélyek lakhatási feltételei rendeződjenek. A megállapodás a helyreállítás és az újjáépítés során felmerülő nehézségek megoldására szolgál, így biztosítva, hogy a munkálatok 2010. október 31-ig befejeződhessenek.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite