2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz árvízi védekezésről nyilatkozott Bakondi György Salgótarjánban

Bakondi György: a katasztrófavédelem felkészült az árvizek elleni védekezésre


Megfelelően felkészült a vízügyi, a védelmi igazgatási és a katasztrófavédelmi rendszer, rendelkeznek az árvíz elleni védekezéshez szükséges készletekkel, tervekkel, gyakorlatokkal, létszámmal, technikai eszközparkkal - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője szerdán Salgótarjánban.

salgotarjan120709_06

képünk illusztráció

Bakondi György elmondta: minden tavasszal van ár- és belvízi veszélyeztetettség, az pedig, hogy lesz-e árvíz, a vízgyűjtőkön összegyűlt hómennyiségtől függ. Kapcsolatban vannak a szomszédos országokkal, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek a hóhelyzetről és az időjárásról. Egyrészt, hogy közösen védekezhessenek a határtérségekben, másrészt, hogy 24-48 órával az áradás előtt meghozhassák az esetleges rendkívüli intézkedéseket - tette hozzá.

A főigazgató jelentősnek nevezte a vízgyűjtőkön lévő hómennyiséget. Elmondta: a Duna vízgyűjtőjén például 15 köbkilométernyi hó van. Összehasonlításként hozzátette: egy köbkilométernyi a Balaton vize.

Ismertette: önmagában a hómennyiség még nem okoz feltétlenül áradást, az, hogy bekövetkezik-e az árvíz, attól függ, hogy milyen gyors a felmelegedés a vízgyűjtőkön.

Bakondi György arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban gátak, víztározók épültek, mederkotrásokat és árterület-tisztításokat végeztek az országban, ezek jelentősen növeli a folyók vízelvezető képességét.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-02-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite