2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz árvízvédelem terén kezdődnek beruházások

Az árvízvédelem terén kezdődnek beruházások


Illés ZoltánÁrvízvédelmi beruházások kezdődnek a Nógrád megyei hasznosi víztározónál, a munkák a szomszédos Mátrakeresztest is védik - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára csütörtökön.


A Pásztóhoz tartozó városrészek közül Mátrakeresztest 2005-ben öntötte el a hegyekből lezúduló víz, Pásztón és Hasznoson pedig vészhelyzetet kellett kihirdetni tavaly júniusban, mert a tározó vízszintemelkedése azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a többletvíz rázúdulhat a városra.

Illés a szakmai megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: még az idén el kell indítani egy vészbukó megépítését, emellett mederkotrást, mélyítést kell végezni az alsó vízfolyáson, a felsőn pedig uszadékfogót kell kialakítani. Ezen munkák legkevesebb 250-300 millió forintos költségét az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt.-nek kell állnia, a mederkotrás, -mélyítés, -szélesítés önkormányzati feladat, amelybe az államnak be kell segítenie - tette hozzá az államtitkár.

Mátrakeresztes védelmét is szolgálja és a hasznosi víztározónak is aktív védelmet nyújt majd az előtározó, amelynek költsége Illés Zoltán szerint több száz millió forinttól egymilliárdig terjedhet, de ennek megépítése a vízügyekért felelős kormányzat feladata lesz. Az államtitkár kifejtette: túl hosszú idő lenne kivárni az uniós pályázat elnyerését, így a létesítmény csak 2014-2015-re tudna megvalósulni, ezért azt szorgalmazzák, hogy a termékdíjból befolyó, milliárdos nagyságú összegből külön soron jelenjen meg a költségvetésben az árvíz- és belvízvédelmi beruházások megvalósítása. Így az előtározó építése legkorábban 2012 elején kezdődhet meg, addig le kell bonyolítani a tervezést és az engedélyeztetést - mondta Illés.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2011-04-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite