2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
ItthonAz Azori-szigetekre utaztak a fideszes közgyűlési elnökök

Az Azori-szigetekre utaztak a fideszes közgyűlési elnökök

A 12 megyei közgyűlési elnök azért utazott november végén, az Azori-szigeteken megtartott Európai Régiók Gyűlésére (AER), mert az ülésen magyar előterjesztésre a Páneurópai Roma Stratégia elfogadásáról döntöttek - közölte pénteken több résztvevő az MTI megkeresésére.

azori

A Blikk internetes oldala arról számolt be, hogy a fideszes politikusok annak ellenére utaztak el a Portugália autonóm körzetének számító, ám onnan 1.500 kilométerre, az Atlanti-óceán közepén fekvő nyaralóhelyre, hogy "a felmerülő költségeket (utazás, szállás, ellátás) a meghívottak, vagyis főként a nehéz anyagi helyzetben levő megyei önkormányzatok állták, amelyek súlyos adósságait néhány hete vállalta át az állam".

A Pest megyei önkormányzat sajtófőnöke erre reagálva az MTI-vel közölte, hogy nyaralás helyett a páneurópai romastratégia mellett lobbizott, valamint a megyei önkormányzatok jövőbeni területfejlesztési munkájához szerzett támogatást a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) 12 tagú delegációja az Azori-szigeteken rendezett tanácskozáson.

Ambrus András nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyibe került az utazás, ám annyit elárult, hogy a MÖOSZ az év elején befizetett tagdíjakból összesen 7 millió forintot különített el idén külügyi utakra. Ennek ellenére egyetlen konferencián, kongresszuson sem vettek részt idáig - tette hozzá.

A romastratégia melletti lobbizás volt az egyik cél, míg a másik a testület újonnan megválasztott elnökének és főtitkárának a megismerése - mondta Ambrus András. Az utazás legfontosabb hozadéka az lehet, hogy az Európai Régiók Gyűlésének területfejlesztési-, illetve EU- biztosa ígéretet tett egy viszontlátogatásra, és szaktudásával, illetve tanácsaival sokat segíthet a megyékre háruló területfejlesztési feladatok ellátásában - fűzte hozzá.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy megyei közgyűlés elnöke, a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) társelnöke az MTI-nek azt mondta: "ha kell a világ végére is elmegyek, ha megvan az esély arra, hogy Somogy megyének, a somogyi embereknek hasznot hajtsak".

A politikus hozzátette: "még szerencse, hogy ez a somogyi embereknek egy fillérjükbe sem került, mivel a kinti tartózkodás költségeit az Európai Régiók Gyűlése fizette".

A megyei közgyűlési elnök elmondta azt is, hogy az ilyenkor szokásos külföldi kiküldetésekre járó napidíjat készpénzben befizette az önkormányzat kasszájába, mert úgy ítélte meg, hogy az út a somogyi embereknek hasznot nem hozott.

Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, az AER Büró magyarországi tagjaként vállalta egy összeurópai roma stratégia előkészítését, előterjesztését - tájékoztatta a megyei önkormányzat az MTI-t.

A megyei elnök a tervezet kidolgozásához a Miskolci Egyetemet kérte fel, ahol - Szabó Tóth Kinga igazgató irányításával -, szakértők, cigány civil és politikai szervezetek együttműködésével készült el a stratégia.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT 24

 

2011-12-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite