2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
NagyvilágAz egész világ a chilei mentőakcióra figyel!

Az egész világ a chilei mentőakcióra figyel! - Folyamatosan hozzák fel a mélyben rekedt vájárokat

Már az összes chilei bányászt felszínre hozták az arany- és rézbányából.

A felszínen a bányászok fogadására a családtagok és a barátok, valamint az újságírók hada mellett megjelent Sebastián Pinera chilei, továbbá Evo Morales bolíviai elnök is. A bányászok villámgyors orvosi vizsgálaton esnek át, majd rövid időre találkozhatnak szeretteikkel. Ezt követően helikopterrel kórházi kivizsgálásra szállítják őket.

chilei


Kedd éjfél előtt, késéssel kezdődött a mentési akció

Helyi idő szerint nem sokkal kedd éjfél előtt - az eredeti menetrendhez képest mintegy 2 órás késéssel - megkezdődött az egész világ által feszült izgalommal vált mentési akció, amely a 69 nap óta a föld mélyén rekedt chilei bányászok felszínre hozatalát célozza.


Az ország északi részén, az Atacama-sivatagban található San José arany- és rézbányánál a hatóságok első lépésként egy üres mentőkapszulát eresztettek a mélybe, hogy "élesben" ellenőrizzék a furat falának állagát, illetve magát a több mint 400 kilós és csaknem 4 méteres, cső alakul kapszulát.


Laurence Golborne bányaügyi miniszter a késést azzal magyarázta, hogy némi módosításokat kellett végrehajtani a mentőkapszula kommunikációs rendszerén, amely a felszínre emelkedő bányászokkal való kapcsolattartást biztosítja. Egyes források szerint a késedelmet növelte az is, hogy az "üresjáratot", azaz a mentőkabin ember nélküli leeresztését, illetve felhozatalát meg kellett ismételni. Annak beszálló ajtaján ugyanis kisebb károk keletkeztek. Az idézett források szerint a kabin az akna falába ütközött azon a részen, ahol a furat nem volt acélcsövekkel kibélelve. A mentési munkálatokat vezető Andres Sougarret főmérnök annyit közölt, hogy a mintegy 4 méter hosszú, cső alakú kapszula ajtaja behorpadt, és ki kellett kalapálni azt. Ezért felvetődött, hogy újabb tesztutakat hajtanak végre, egy gyorsabbat és egy lassabbat, de már úgy, hogy a "fedélzeten" a mentésben résztvevők közül egy-egy személy is helyet foglal. Az egyikük azután visszajön a felszínre, míg a másik a bányászokkal marad.

Az említett források nem beszéltek súlyos meghibásodásról, a történtek azonban egyes vélemények szerint megerősítették, hogy számos kockázatot magában foglaló mentési akcióról van szó.

A tesztutak után kezdődhetett csak meg a bányászok felszínre hozatala, ami másfél-két napot vehet igénybe.


Először a 31 éves műszakvezetőt hozták a felszínre


A CNN szerint a 31 éves műszakvezető, Florencio Ávalos a mintegy 400 kilós és 4 méter hosszú, cső alakú mentőkapszulában minden különösebb viszontagság nélkül tette meg a felszínre vezető utat. A hatóságok őt szemelték ki arra, hogy elsőként hagyja el a menedékhelyet, ahol társaival együtt 69 napot töltött. Ávalos feladatul kapta azt, hogy az előzetes becslések szerint mintegy 1 órán keresztül tartó út során tájékoztassa a hatóságokat az emelkedés tapasztalatairól, ami kulcsfontosságú a többiek kiszabadítása szempontjából.


A második bányász egy 39 éves villanyszerelő


A második kijelölt bányászért, a 39 éves Mario Sepulveda Espina villanyszerelőért azonnal visszaindult az üres kapszula, és Ávalos után egy órával már ő is - minden nehézség nélkül a felszínen volt. Espina - miután megölelte feleségét - emlékül kődarabokat adott át az örömtől kacagó, ujjongó megmentőinek.


Harmadikként egy 52 éves vájárt hoztak a felszínre


A harmadik felszínre hozott vájár az 52 éves Juan Illanes, elektromos szerelő. A bányász a felszínre hozatal után megölelte feleségét és köszöntötte őt a chilei elnök. Juan Illanes arcára mosolyt csalt, hogy éljenzéssel fogadták őt a felszínen.


A negyedik kiszabadított bányász 23 éves

A negyedik felszínre hozott bányász a 23 éves Carlos Mamani. A vájár napszemüveget viselt felszínre hozatala után, hogy ezzel védje szemét a fénytől.


Ötödikként a 18 éves Jimmy Sánchezt hozták fel


Az ötödik felszínre hozott vájár mindössze 18 éves, Jimmy Sáncheznek hívják.


Utolsóként a csoportvezetőt hozzák a felszínre


A hatóságok remélik, hogy ezt követően felgyorsulhat a mentés, ami másfél-két napot vehet igénybe. Eldöntötték, hogy Luis Urzua csoportvezető lesz az utolsó, akit felhoznak. Urzua bebizonyította, hogy valódi vezető egyéniség, mert nagy szerepe volt abban, hogy a bányászok megőrizzék lélekjelenlétüket az alatt a 17 nap alatt, amíg nem volt kapcsolatuk a külvilággal.


Családtagok, barátok, újságírók várják a bányászokat


A felszínen a bányászok fogadására a családtagok és a barátok, valamint az újságírók hada mellett megjelent Sebastián Pinera chilei, továbbá Evo Morales bolíviai elnök is. A bányászok villámgyors orvosi vizsgálaton esnek át, majd rövid időre találkozhatnak szeretteikkel. Ezt követően helikopterrel kórházi kivizsgálásra szállítják őket.


Ütésváltás az interjúért rohanó újságírók között

Az újságírók egymást sem kímélve próbálták elkészíteni az első interjúkat. Az AFP közlése szerint volt olyan sajtómunkás, aki a hajánál fogva igyekezett elráncigálni az útjából riválisát. Egy másik ütött is, és volt olyan, hogy a földre küldött egy sajtóst a vetélytársa. Az interjúkért rohanó sajtósok letaposták a bányászok családtagjainak sátrait is, amiért egy asszony hevesen nekitámadt az egyik újságírónak. Az AFP szerint két rendőr volt a közelben, de nem avatkoztak közbe.


"Egyedülálló az emberiség történetében a chilei mentőakció"


Az emberiség történetében egyedülállónak nevezte szerdán a chilei bányában zajló mentési akciót az ország elnöke, Sebastian Pinera.

"A mélyben rekedt bányászok esete - a februári földrengéshez hasonlóan - megmutatta, hogy ha Chile összefog, hatalmas dolgokat képes véghez vinni" - mondta az államfő, aki megjelent a San José-i bányánál a felszínre érkező bányászok fogadására.

Közben kitörő örömmel fogadták a rokonok és barátok a harmadik, a negyedik és az ötödik bányászt is, akiket sikeresen felhoztak a mélyből a speciális mentőkabinban. A negyedik szerencsés a mélyben rekedt vájárok között az egyetlen bolíviai állampolgár; az ötödik pedig a legfiatalabb, 19 éves, akinek éppen néhány héttel a tárnaomlás előtt született meg az első gyermeke.

Az akció a tervezett menetrendnél kissé gyorsabban halad. Eredetileg úgy számolták, hogy egy-egy bányász kimentése nagyjából egy-egy órát vesz majd igénybe, de az első négy bányászt három óra alatt sikerült felszínre hozni. Ebben az ütemben a mentőakciót akár 24 órán belül befejezhetik. A 622 méteres mélységben húzódó menedékhelyen még 28 bányász várja szabadulását.


A chilei bányaszerencsétlenség története


2010. augusztus 5. Beomlik egy bánya Chile északi részén, az Atacama-sivatag régiójában és 33-an a föld alatt rekednek. A baleset a fővárostól, Santiagótól 834 kilométerrel északra, Copiapó város közelében történt. A bánya körülbelül 300 méter mélységben szakadhatott be, a munkások pedig még lejjebb dolgoztak. Állapotukról nincs információ.

augusztus 7. A mentésben résztvevők megpróbálnak leereszkedni egy szellőzővájatban, ám egy újabb beomlás miatt fel kell adniuk kísérletüket.

augusztus 8. Újabb próbálkozás, ezúttal egy 12 centiméter átmérőjű furaton keresztül igyekeznek kapcsolatot teremteni a lent rekedt bányászokkal.

augusztus 19. Az egyik fúrónak sikerül a bánya azon mélységébe érnie, ahol feltételezések szerint a vájárok meghúzódhattak.

augusztus 22. A fúró eléri a 688 méter mélységet, a mentők zajt hallanak, a bányászok a fúrót ütlegelik. Üzenetet akasztanak a fúrófejre, a papíron ez áll: "Jól vagyunk a menedékhelyen mind a 33-an". Ezzel a bányaomlás után 17 nappal bizonyossá válik, hogy mindannyian lejutottak a 700 méter mélyen lévő menedékhelyhez, ahol a túléléshez egy bizonyos ideig elegendő felszerelést tároltak, friss levegőhöz és ivóvízhez juthattak.

augusztus 24. A bányászokkal sikerül rádiótelefonos kapcsolatot létesíteni, és egy szűk furaton keresztül gyógyszert, az életben maradásukhoz szükséges glükózt és a kiszáradásukat megakadályozó gélt juttatnak le hozzájuk.

szeptember 17. A legrégebben dolgozó T-130-as típusú munkagép lejut 625 méteres mélységig, s ezzel eléri azt a helyiséget, ahová a bányászok fel tudnak kapaszkodni. Akkor mintegy hat hétre becsülték, mire a vájatot annyira kiszélesítik, hogy a bányászokat a felszínre tudják hozni.

október 4. A hatóságok derűlátóbbak, jelentősen felgyorsul a mentési munka, remény szerint október második felében már felhozhatják a szerencsétlenül jártakat.

október 9. A fúró befejezi feladatát: sikerült a kellő szélességre tágítani a járatot. A mérnökök videokamerával megvizsgálják, hogy az alagút fala kellőképpen egyenletes és stabil-e, majd megkezdik az acélcsövek leeresztését.

október 11. Sikeresen tesztelik a bányászok felhozatalára szolgáló mentőkapszulát és bejelentik, hogy kedden kezdik meg a mentés utolsó fázisát. A háromnegyed órás utazásra alighanem életük végéig emlékezni fognak.

 

Forrás: CNN/MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite