2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz Egyenlő Bánásmód Hatóság Nógrád megyei ügyfélfogadásáról

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság Nógrád megyei ügyfélfogadásáról

jogAz EBH 2009. őszétől valamennyi megyében ügyfélszolgálatot működtet „A diszkrimináció elleni közdelem- a társadalmi szemléletformálás és a hatósági munka erősítése" címet viselő TÁMOP projekt keretében.

Amennyiben bárkit hátrányos megkülönböztetés ér az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvényben felsorolt tulajdonsága miatt, úgy a Hatósághoz fordulhat, eljárást indíthat a jogsértővel szemben. Az eljárás megindítására az ügyfeleknek immár a jogi tanácsadás keretében is lehetőségük van.

A törvény 20 olyan tulajdonságot sorol fel, amelyek az egyéb feltételek megléte setén megalapozhatják a hatósági eljárást. Ide tartozik például: az életkor, a nem, a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozás, az egészségi állapot, a fogyatékosság és még sok más, a sérelmet szenvedett személlyel kapcsolatos körülmény.

A hátrányos megkülönböztetés lényege, hogy adott körülmények között teljesen közömbös a sérelmet szenvedett személy valamely, törvényben védett tulajdonsága, viszont ennek ellenére ezen tulajdonsága miatt őt mégis kedvezőtlenebb bánásmódban részesítik, mint amelyben más, vele összehasonlítható helyzetben lévő személy részesül.
A diszkrimináció nagyon gyakori a nők, a fogyatékkal élők és a romák körében, leginkább a munkavállalás és a szolgáltatások igénybevétele során.

Az EBH megyei referense 2011. márciusától dr. Pintér Tímea ügyvéd, aki szerdánként 12-16 óra között tart ügyfélfogadást Salgótarjánban a Mozgáskorlátozottak Egymást Segítő Egyesületének irodájában (Lőwy Sándor út 12-14.). Minden hónap utolsó hetében a kistérségi központokban is módjuk van az ügyfeleknek a Hatóság megbízottját felkeresni. A kistérségi ügyfélfogadások aktuális időpontját és helyszíneit a www.egyenlobanasmod.hu/tamop oldalon tesszük közzé havonta.

A megyei referens a Hatóság megbízásából ingyenes jogi tanácsadás biztosít a sérelmet szenvedett panaszosok számára. Amennyiben a jogsértés az EBH hatáskörébe tartozik, a panasz azonnal felvételre kerül és a kezdeményezőt segítve, helyette a megyei referens továbbítja azt a Hatósághoz, megindítva ezzel az eljárást. Ha a panaszos ügye nem minősíthető diszkriminációnak, a referens a tanácsadás keretében a jogkereső számára iránymutatást ad.

A program célja, hogy a jokereső közönségben tudatosítsa, hogy nincs egyedül a sérelmet szenvedett fél, diszkrimináció esetén az Egyenlő Bánásmód Hatóság gyors és illetékmentes eljárásban elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését, továbbá megtilthatja a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, illetőleg bírságot szabhat ki.

 

Nógrád24.hu

 

 

2011-05-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite