2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz Egyenlő Bánásmód Hatóságot érintő 2012. január-februárban hatályba lépett jogszabály

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságot érintő 2012. január-februárban hatályba lépett jogszabály-változásokról

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvényt 2012. évben több jogszabályváltozás is érintette.

jog

A törvény bevezető részében az új Alaptörvényre való hivatkozás miatt történt módosulás a 2011. évi CCI. törvény, míg a törvény teljes szövegében a „kisebbségi" szót felváltotta a „nemzetiségi" kifejezés a 2011. évi CLXXIX. törvény alapján 2012. január 1. napjától.

Érdemi és lényeges változás a törvényben, hogy 2012. január 1-jétől külön fejezet, az V/A. foglalkozik az Egyenlő Bánásmód Hatósággal. A törvény kimondja, hogy a Hatóság autonóm államigazgatási szerv, független, csak a törvénynek van alárendelve, feladatkörében nem utasítható, a feladatát más szervektől elkülönülten, befolyásolástól mentesen látja el. A hatóság számára feladatot csak törvény állapíthat meg. Megszűnt az Egyenlő Bánásmód Tanácsadó Testület.


A törvényt érdemben jelentősen módosította a 2011. évi CLXXIV. törvény: a törvény megsértése esetére vonatkozó eljárási szabályokat majdnem egészében hatályon kívül helyzete, viszont ezzel párhuzamosan beillesztett a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvénybe egy új fejezetet, X/A.-t, az egyenlő bánásmód követelményének érvényesítésével kapcsolatos hatósági eljárások címmel.


A jogkereső közönséget érintő fontos változás a jogérvényesítésre nyitva álló határidőre vonatkozik. Az egyenlő bánásmód követelményének érvényesülését vizsgáló hatósági eljárás akkor indítható meg, ha a jogsértésről való tudomásszerzéstől számított egy év, vagy a jogsértés bekövetkezésétől számított három év még nem telt el. A módosítással a közigazgatási eljárásokra vonatkozó eljárási törvény szabályozza az EBH eljárást is, a korábbi törvényi szabályozás elveit megőrizve.

További információk: a www.egyenlobanasmod.hu oldalon, illetőleg a Hatóság Nógrád megyei referensénél, dr. Pintér Tímeánál szerdánként 12-16 óra között Salgótarjánban a Mozgáskorlátozottak Egymást Segítő Egyesületének irodájában (Salgótarján, Lőwy Sándor út 12-14.), ahol változatlan az ügyfélfogadás.

 

HÍR PORT24

 

2012-02-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite