2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonAz Együtt-PM feljelentést tett Matolcsy "kiszivárogtatása" miatt

Az Együtt-PM feljelentést tett Matolcsy "kiszivárogtatása" miatt


Büntetőfeljelentést tett bennfentes kereskedelem és abban való bűnsegédlet miatt ismeretlen tettes ellen Pápa Levente, az Együtt-PM szövetség politikusa kedden.

matolcsigyorgy


A Bajnai Gordon vezette ellenzéki pártszövetség képviselőjelöltje sajtótájékoztatón elmondta: a gyanú szerint - amelyet egykori kabinetfőnökének könyve megerősít - Matolcsy György 2011 novemberében gazdasági miniszterként bennfentes információkat árult el a Goldman Sachs bankárainak arról, hogy Magyarország felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal. A bankárok ezen több millió dollárt kereshettek - fűzte hozzá.


Pápa Levente szerint Matolcsy György szakmai alkalmatlansága a pénzügypolitika irányítására eddig is tudott volt, ha azonban igazolódik a kiszivárogtatás gyanúja, akkor a jegybankelnök erkölcsileg is alkalmatlan állami vezetői tisztségre, az ügynek pedig büntetőjogi következményei is lehetnek.


Az Együtt-PM politikusa elmondta: azért fordult az ügyészséghez, mert a Matolcsy György vezette nemzeti bank összeférhetetlenség miatt nem folytathat vizsgálatot az ügyben. Ha a magyar hatóságok nem járnak el érdemben, akkor "nemzetközi botrány lesz", és készek a brit és az amerikai értékpapír-felügyelet elé vinni a történteket - közölte.


Pápa Levente pénzügyi hazaárulásnak minősítette a feltételezett kiszivárogtatást, és azt mondta: az a labdarúgásból ismert bundabotrányokra emlékeztet, hiszen a kedvezményezettek biztos információk birtokában, kockázat nélkül kereshettek sok pénzt. A politikus azt is mondta: Matolcsy Györgyöt eddig is csak Orbán Viktor döntése tartotta pozícióban, most azonban le kellene mondania.


Arra a felvetésre, hogy a kiszivárogtatást Matolcsy György és Pleschinger Gyula, a gazdasági tárca egykori államtitkára is cáfolta, Pápa Levente elmondta: a jegybankelnök először valósnak minősítette a korábbi kabinetfőnöke, Wiedermann Helga könyvében foglaltakat, majd "a büntetőjogi felelősség árnyékában" kezdte tagadni a leírtakat.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-03-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite