2019. június 18., kedd - Levente
Keresés a tartalomban
ItthonAz Élet Menete Alapítvány visszautasítja a Székhelyi József elleni diszkriminációt

Az Élet Menete Alapítvány visszautasítja a Székhelyi József elleni diszkriminációt


Határozottan visszautasítja az Élet Menete Alapítvány a Székhelyi József színművész, az alapítvány egyik alapítója elleni egri diszkriminatív fellépést - közölte Gordon Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán az MTI-vel.

Székhelyi József


Mint közleményében írta, önkénteseik Székhelyi József támogatásával tíz éve dolgoznak azért, hogy az ilyen esetek soha ne történhessenek meg többet. Emlékeztetett arra, hogy Egerbe is ellátogattak utazó holokauszt-vagonkiállításukkal. A városból rengetegen látogatták meg az utazó múzeumot, de úgy látszik, nem elegen - fogalmazott. Utalt arra: 1945. május 9-én véget ért a második világháború Európában, a szövetséges hatalmak legyőzték a náci rezsimeket. Felhívta a figyelmet: "ezen a napon emlékezzünk azokra a hősökre, akik küzdöttek, azokra, akik áldozattá váltak, és emlékezzünk arra is, mire képes az ember".


Elfogadhatatlannak tartja, hogy 2012-ben embereket vernek meg, akik zsidónak látszanak. "Hajlott hátú idős embert verni, színészt gyalázni, akár a parlamentben is alattomos tüzet gyújtani, gyűlöletet kelteni könnyű. Jóval könnyebb, mint alkotni, szorgalmasan dolgozni, gyógyítani, építeni" - tette hozzá. A budapesti izraeli nagykövetség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy lemondta egri látogatását Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete, miután meghallgatta azt a felvételt, amely szerint az egri önkormányzat idegenforgalmi és kulturális bizottsága "zsidósága miatt nem engedi fellépni" Székhelyi József színművészt.


A közlemény szerint a nagykövet "mély megdöbbenéssel" hallgatta meg a felvételt. Országjáró körútjának egyik következő állomásaként a diplomata a hevesi megyeszékhelyet tervezte a közeljövőben felkeresni, de "az ilyenfajta durva diszkrimináció és sértő megkülönböztetés miatt nem áll szándékában a városba utazni" - olvasható a kommünikében. Mint jelezték, a nagykövet teljes szolidaritásáról biztosította Székhelyi Józsefet.

 


A stop. hu hétfőn közölte, hogy birtokukba került az önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának 2011. szeptember 21-i ülésén készült hangfelvétel, és erre hivatkozva újabb információkat jelentettek meg arról: Egerben fellépőt tiltottak el önkormányzati eseményről azért, mert baloldali, továbbá arról is, hogy az ülésen egy lista elkészítése is szóba került. A stop.hu közlése szerint az egyik "nemkívánatos személy" állítólag Székhelyi József színész, akit a hírportál hétfői közlése szerint az ülésen "SZDSZ-es, büdös zsidónak neveznek".


Az egriugyek.hu még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért le kellett mondania a művész Villon-előadását.


Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László már akkor cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. "Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben" - mondta. Visszautasította az akkori állításokat a Fidesz egri szervezete is; ifj. Herman István, a párt városi elnöke a leghatározottabban cáfolta, hogy a helyi önkormányzat meghatározná, kik léphetnek fel a városban. Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) hétfőn vizsgálat lefolytatására kérte az önkormányzat ügyrendi bizottságát az úgynevezett listaügyben. Hangsúlyozta: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz "nemkívánatos művészekről" készült tiltólista.


A polgármester az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok. (...) A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom." Hozzátette ugyanakkor: úgy látja, hogy a kulturális és idegenforgalmi bizottság 2011. szeptember 21-i ülésével összefüggésben lépéseket kell tennie.


Habis László azt írta: hétfőn levélben kérte meg a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnökét, Csarnó Ákost arra, hogy a grémium nyilvánítson véleményt a tavaly szeptemberi bizottsági vitával kapcsolatban. Azt kérte továbbá a bizottságtól: adjon tájékoztatást arról, hogy az említett ülésen elhangzottakkal kapcsolatban észlel-e jogszabálysértésre utaló körülményt. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kedden tett feljelentést a Heves Megyei Főügyészségen, azt állítva, hogy egy hangfelvétel szerint az egri önkormányzat a zsidósága miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyi József színművészt.


A szövetség szerint a stop.hu-n hétfőn nyilvánosságra hozott hangfelvétel is bizonyítja, hogy Egerben a múlt év őszén azért nem engedték fellépni a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatóját, mert "büdös zsidónak tartották". A Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség szolidaritási akciót rendez Székhelyi József mellett vasárnap este Budapesten, a Dohány utcai zsinagóga közelében található Goldmark teremben.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite