2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz elmúlt 8 évben azt az álmot vették el az emberektől, ami 2002-ben még megvolt

koverlaszlo3„Az elmúlt 8 évben azt az álmot vették el az emberektől, ami 2002-ben még megvolt"

Kövér László, az Országgyűlés Elnöke Bátonyterenyére látogatott. Vele beszélgettünk a lakossági fóruma előtt.


Elnök úr, Nógrád Megye a többszörösen hátrányos helyzetű megyék közé tartozik. várható-e, hogy a következő időszakban kilábal ebből a helyzetből kormányzati segítséggel?


Nem szeretném azzal vigasztalni a Nógrád megyeieket, hogy máshol sem könnyebb. Olyan állapotban van ma az ország, mind gazdasági, mind szociális értelemben, hogy az ország nagyobbik része érzi magát többszörösen hátrányos helyzetűnek. Sajnos ez igaz is. Ez nem biztatás és nem vigasz és nem is annak szánom, de az a helyzet, hogy az objektív, abszolút mérőszámok szerint van nagy baj. Az elmúlt 8 évben az emberek többségétől azt a reményt vették el, ami 2002-ben még megvolt, hogy minden nap, minden évben egy kicsit jobb lesz. Előbb utóbb sor került volna azokra is, akik a társadalmi hierarchia alján helyezkednek el.
Kétség kívül Nógrád és Nógrádnak bizonyos kistérségei ebbe a kategóriába tartoznak, de csak akkor lehet ezeket a térségeket segíteni, ha az ország gazdaságilag és pénzügyileg össze tudja magát szedni. Ami sajnos nem lesz könnyű. Tekintettel arra a hatalmas mennyiségű adósságra, ami az elmúlt 8, de különösen 4 év hozadékaként terheli az ország jövő évi költségvetését. Olyan fejlesztési források vesznek el így, amelyek messze meghaladják a személyi jövedelemadó teljes összegét, azokat a költségvetési számokat, amelyeket az oktatásra, egészségügyre tudunk egy évben fordítani.
Az a kiindulópont, hogy ha egyszer az ország szekere felfelé tud indulni, azzal együtt Nógrád Megye és az elmaradottabb kistérségek is emelkedni tudnak.
A politika nem alkalmas arra, hogy megváltsa a világot és az emberek éltét. Viszont egy rossz politika alkalmas arra, hogy tönkretegyen mindent. Jó példa volt erre az elmúlt 4 év, hiszen bizonyos értelemben tönkretették az 1990 óta elért eredményeket is. Jó politikát a helyi tudnak csinálni. Nyilvánvalóan a polgármestereken múlik és azokon, akik az ő munkájukat segíteni fogják, illetve azokon a közösségeken, akik megválasztják ezeket az embereket. Mi azon leszünk, hogy az önkormányzatok helyzetét is stabilizáljuk, hiszen az önkormányzati szféra egésze is iszonyú nagy hiánnyal küszködik, nem csak a költségvetés. Azon vagyunk, hogy megmentsük még azokat a kis iskolákat, amelyek működnek, hogy visszaállítsuk azokat az infrastruktúrákat, amelyek ezeknek a kistelepüléseknek a működéséhez szükségesek. Legyen szó vasútról vagy kis postákról. Így megakadályozzuk ezeknek a falvaknak az elsorvadását. Ehhez tartozik a munkanélküliség enyhítése. Ez a vállalkozói szféra erősítésével jár. Ezért kell az adócsökkentési programot végig vinni, hogy esélyt kapjanak a vállalkozások, hogy munkahelyet teremtsenek. Gondolnunk kell a szakképzetlen, de még munkaképes korú személyek munkába állítására is. Nekik meg kell próbálni központi infrastrukturális beruházásokon belül kétkezi munkát biztosítani, hogy érezzék a hasznosságukat, fontosságukat.

Mennyi idő, míg a gazdaság felefelé ívelő tendenciát mutat?

Vannak olyan elemzők, akik a következő esztendőre, már egy 3, 3,5 % növekedést jeleznek. Ez a világgazdaságon múlik. Ha gazdasági növekedés lesz továbbra is Németországban, annak jótékony hatását mi is tudjuk élvezni. Persze kell az aktív közreműködésünk, hiszen a gazdasági válságban elvesztett piacainkért meg kell újra küzdeni.. Örvendetes fejlemény mind az Opel, mind az Audi bejelentése, hogy bővíti a beruházását és beszélni kell még a kecskeméti Mercedes gyárról is.
Vonzó befektetési célországként megtartottuk a helyünket a világban.

Azt tudni kell, hogy 8300 millió Ft, amit a költségvetésnek adóságként kell kifizetni. Az Európai Uniós pénzeszközök 75%-át is elköltötték már az elődeink, ami maradt annak jelentős részét felül kell vizsgálni. A maradékot minél jobb mértékben a kis és középvállalkozásokra kell fordítani.

 nograd24.hu

2010-09-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite