2020. február 27., csütörtök - Ákos, Bátor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz első roma mártírról is megemlékeznek

Az első roma mártírról is megemlékeznek


A cigányság világnapja alkalmából cigánypasztorációs napot rendez csütörtökön az egyházasgergei Szent József Katolikus Szakiskola és Speciális Szakiskola. Az ünnepen az első roma mártírra is emlékeznek - mondta Szabó Gyula Sándor, a Nógrád megyei intézmény igazgatója.


Az eseményre Vanyarcról és Kállóról is várnak roma és nem roma vendégeket, akik a váci egyházmegye cigánypasztorációs referense, Dúl Géza vezetésével érkeznek Egyházasgergére.

A helyi római katolikus templomban délután kezdődő mise főcelebránsa Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs felelőse lesz, aki együtt misézik a környék papságával. A liturgiában magyar és roma nyelven csendülnek fel az énekek és imák. A püspök a szentmise után ellátogat a szakiskolába is.

Az igazgató elmondta, hogy az ünnepi együttlét nem csak a cigányság világnapja (március 19.) előtt tiszteleg, de megemlékeznek az első roma mártírról, a spanyol polgárháború idején kivégzett Ceferino Giménez Malláról (El Peléről), akit II. János Pál emelt a boldogok sorába. Boldog Ceferino arcképe a Szent József szakiskola zászlaját díszíti, s mint nemes jelkép összeköti a múlt és jelen értékeit, hagyományait - mondta az igazgató.

A cigánypasztoráció a roma közösségek célirányos lelki gondozása a római katolikus egyházon belül. A cigánypasztoráció a legkülönfélébb formákban tevőlegesen részt vállal a cigányság hátrányos helyzetű csoportjainak társadalmi felzárkóztatásában, egzisztenciális helyzetük javításában. A hagyományos cigány kultúra elemeinek ápolása, a roma identitás erősítése szintén fontos eleme a pasztorációs tevékenységnek.

 

2010-03-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite